Sajtos kifli
Nagyon megtetszett a kenyér sütés,most sajtos kiflit próbáltam meg sütni,hát sajtos croason lett belőle:-),de nagyon finom lett így nem bánom:-)
A receptet Tóthné Pánya Marianna-Házi süteményes könyvéből vettem,ott sós kiflinek van írva,de én sajtos ként készítettem,és itt ott picit változtattam az eredeti recepten.
Mivel,hogy most kaptam egy dagasztó gépet,így abban dagasztottam a tésztát:-)
A tejet,és a vizet beleöntöttem a gépnek az üstjébe,az olvasztott vajat,sót,cukrot,lisztet,és a tetejére az élesztőt rámorzsoltam ,és hagytam,hogy a gép elvégezze a dolgát.Miután elvégezte a gép a dagasztást,beletettem egy kelesztő tálban,és 1,5 óráig hagytam kelni,nagyon szépen megkelt.Kettő részre osztottam a tésztát,lisztezett felületen kinyújtottam,úgy 15-16 cm szélesre,50 cm hosszú,és kb 0,5 cm vastagra,majd háromszög cikkekre vágtam egy pengével.A két szélét megfogtam a háromszögnek,és feltekertem, sütőpapírral kibélelt tepsibe raktam,megkentem vizes ecsettel,és a tetejére sajtot reszeltem,meg egy párnak szezámmagot szórtam a tetejére.Visszatérve még a háromszögre vágott tésztára,egy pár darabba tölteléket tettem,füstölt kolbászt,és sajtot,és úgy tekertem fel, és sajt a tetejére,hát valami isteni lett:-)A sütés előmelegített sütőben 200 fokon történt 15 percig,ismét bejárta a lakást az a friss péksütemény illata:-)
Hozzávalók:
70 dkg finom liszt
2,5dl tej
2dl víz
1 púpos teáskanál só
1tk cukor
3dkg olvasztott margarin
2,5dkg élesztő
A tetejére 15 dkg trappista sajt,szezám mag
a belsejébe meg pici füstölt kolbász
Címkék:
Pék sütemény,
Sós-sütemény.
Fehér kenyér
Elkészítettem életem első és második kenyerét,és nem dicsekvés képen írom,de nagyon finom lett:-)
Először is a kenyérsütő-dagasztó gépről írnék,mivel eddig még nem volt ilyenem,és ahogy a díjak a héten az ölembe hullottak így történt a kenyérsütővel is:-) Vikivel beszélgettem,amikor az első cipót segített elkészíteni,és említettem,hogy kézzel dagasztottam a cipót,és hatalmas meglepetésre felajánlotta,hogy van neki egy felesleges kenyérsütő-dagasztó gépe,és nekem adná ajándék címén,aminek hihetetlen módon megörültem és gyorsan el is fogattam:-), s amit itt is szeretnék nagyon szépen megköszöni :-),és be is mutatnám íme a csodamasina:-)
Nagyon hálás vagyok Vikinek,mert egy remek receptet adott a sütő mellé nekem,nem tudom,hogy melyik bejegyzésében szerepel ez a recept a rengeteg finom kenyér recept közül,de majd ha megmondja akkor belinkelem.A vizet, ecetet,cukrot,sót beletettem kenyérsütőgébbe ,majd belekanalaztam a lisztes keveréket,ami kenyér (BL80),rétes,és finom lisztből állt,és a tetejére rámorzsoltam az élesztőt,és a gép elvégezte a teendőit,kevert dagasztott,pihent,és így tovább:-)Amikor ezzel végzett beletettem egy kelesztőtálba,és kb 50 percig hagytam kelni a tésztát,majd lisztes felületre borítottam,kenyérré formáztam s egy sütőpapírral kibélelt tepsire helyeztem, ráhúztam egy nagy nejlont,és hagytam alatta tovább kelni,40 perc után lehúztam a nejlont,és szikével bevágtam a kenyeret,és hagytam még 20 percet így tovább kelni a fólia alatt ,így szépen megnyílik a vágás rajta,addig a sütőt feltekertem 220 fokra és hagytam melegedni,és az aljába tettem egy lábasba kb2-3 dl vizet,hogy gőzös sütőben sülhessen a kenyér,20 perc elteltével levettem a fóliát a kenyérről megspricceltem vízzel és mehetett a sütőben 45-50 percig sütöttem 180 fokon,majd amikor megsült rácsra tettem ,és egy picit megspricceltem vízzel ,és így hagytam hűlni tovább már amennyi időt adtam neki,mert sokáig nem bírtam ki,hogy ne vágjam fel a finom forró kenyeret:-),az az illat ami terjengett a konyhában ,valami isteni volt:-),pedig szépen elkezdett cserepesedni is,az egész kenyéren még annyira nem látszik,de amikor már hűlt egy picit,ott már jobban látszik:-).Pici,füstölt kolbász Erdélyi szalonna,paradicsom,tökéletes hozzá:-)
Leírom a hozzávalókat ahogy én készítettem,mert a Viki,volt olyan előre látható,hogy tudta,hogy a fele nem lesz itthon amit felírt,így több variációt leírt ezúton ezt is nagyon köszönöm:-)
Hozzávalók:
2,7dl víz30 dkg kenyér liszt
10 dkg rétes liszt
10 dkg finom liszt
1ek ecet
1tk só
1tk cukor
2,5dkg élesztő
Itt a második kenyerem is, ezt ma sütöttem,annyiban más mint az előző,hogy nem volt már kenyér lisztem,és így fele fele arányban rétes és finom liszt került bele a többi összetevő az ugyanaz..
Címkék:
Kenyér,
Pék sütemény
Díszkút torta
Minap Gizinél jártam,és valami isteni máktortát készített,el is határoztam,hogy elkészítem én is,habár a töltelék azért más,meg a piskóta recept is egy kicsit,de az ötlet Gizitől jött,és hogy akkor már ne csak sima torta legyen kicsit kidíszítettem,így lett a díszkút máktorta,vaníliás-tejszínes erdei gyümölcsös krémmel.Sütöttem,egy majdnem olyan piskótát amilyet én szoktam,csak annyiba változott,hogy belekevertem mákot is,és a szokásos,vaníliás,tejszínes erdei gyümölcsös krémmel töltöttem.A cukrot, vajat a tojásokat kihabosítottam,majd a sütőporral összekevert lisztet,és a tejet,adagolva belekevertem,majd a mákot és a vanília kivonatot is hozzá adtam és az egészet jól összekevertem,majd sütőpapírral kibélelt sütőformába tettem,és 150 fokon kb 45-50 percig sütöttem, a krémet nem írom le a recept itt található.A máktorta hozzávalói ahogy én csináltam 20 cm-es formába:
15dkg cukor
15dkg liszt
3tojás
1sütőpor
1tk vanília kivonat
8dkg mák
15 dkg margarin
0,5dl tej
Miki egér torta 2.
Egy barátunk kért meg,hogy készítsek egy Miki egér tortát,mert a barátnőjének most lesz a születés napja és a kedvenc figurája a Miki egér,a torta lap vaníliás piskóta,a belsejében vaníliás,tejszínes erdei gyümölcsös krém került,készítettem már egyszer Miki egér tortát,csak az más töltelékkel volt.
Sült csirkecomb-tejszínes gombamártással-rozmaringos krumplival
Mai ebédre,fűszerezett csirkecombot sütöttem,köretnek rozmaringos burgonyát,tejszínes mustáros gomba mártással,nagyon finom lett:-)
A csirkecombokat megtisztítottam,és hideg vízben megmostam,sült csirke fűszerkeverékkel megszórtam,sütőzacskóba tettem és 180 fokon 50-55 percig sütöttem.
A krumplit héjába szinte készre főztem,ezután megpucoltam,félbevágtam,olíva olajos tepsibe raktam,sóztam,megszórtam rozmaringgal kakukkfűvel,sajtot reszeltem a tetejére,és kb 45 perc alatt 180 fokon pirosra sütöttem.
Közben elkészítettem a tejszínes mártást,vöröshagymát forró olajon üvegesre pároltam,utána hozzáadtam a gombát,összepirítottam,majd hozzáadtam a fokhagymát,sóztam borsoztam,felöntöttem tejszínnel,mustárt adtam hozzá,és összeforraltam,és a végén még megszórtam petrezselyemzölddel.
Hozzávalók:
10 db csirke comb
12-14 közepes burgonya
30 dkg gomba
3dl tejszín
1fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1ek mustár
10 dkg reszelt sajt
sült csirke fűszerkeverék
só,bors,rozmaring,kakukkfű,petrezselyemzöld
olíva olaj
Megint egy díj
Micsoda hét ez,szinte minden napra jut egy díj:-),nagyon nagy megtisztelésben volt ma is részem ,kaptam egy újabb díjat Cakenitől, Kreatív blogger díjat,amit ezúton nagyon köszönök neki,megtisztelő,hogy gondolt rám,nagyon örülök a díjnak:-)Közben megkaptam Kiskuktától is amit neki is nagyon szépen köszönök.
A díjra vonatkozó szabályok:
1. Köszönd meg akitől kaptad.
2. Tedd ki a logót a blogra.
3. Linkeld be, akitől kaptad.
4. Add tovább további hét blogosnak.
5. Linkeld be őket.
6. Hagyj náluk megjegyzést, értesítsd őket.
7. Árulj el magadról hét dolgot.
Hét dolog rólam amit talán érdemes tudni :
1.Legjobb dolog az életemben a családom.
2.Szeretek táncolni.
3.Türelmes, nyugodt ember vagyok.
4.Gyűjtöm a cipőket.
5.A tanulmányaimból az utolsó vizsgámmal kínlódok:-)
6.Vendég szerető vagyok
7.A Jóbarátok című sorozatot számtalanszor láttam:-)
Szívem szerint több ember is lenne akinek szívesen tovább adnám a díjat,mert szinte mindenki megérdemli,ki ezért ki azért minden blogon talál az ember olyan dolgokat ami segítséget nyújt neki egy torta,egy étel,ital elkészítésében vagy éppen tetszik valamiért,de a szabály az szabály és csak hét embernek lehet tovább adni a díjat:-)
Tehát akiknek tiszta szívből ,szeretettel adom tovább a díjat.
Gizi, aki nagyon sok finomságot készít,sokat lehet nála tanulni,segítőkész,nagyon jó ötleteket tanácsokat ad.
Viki,aki csodálatos kenyereket,zsemléket,meg ételeket készít ,szintén nagyon segítőkész,és jószívű
Gesztenye,a bonbonok nagymestere,hihetetlen kombinációkra képes,nagyon ügyes,és konyhája is kreatív
Kiskukta,akinek amikor megnéztem a blogját,határoztam el magam,hogy olyan tortákat szeretnék készíteni,amilyeneket Ő készít ,nagyon kreatív, és akkor kezdtem írni a blogomat:-)
Chef Viki lendületes,vicces,és nagyon kreatív,sok finomságot készítettem már a receptjeiből.:-)
Erinacea ,szintén a bonbonok nagy mestere,nagyon gyönyörű dolgokat készít,csak ámul nála az ember,:-)Margitka, aki amikor elkezdtem a blogomat írni,nagyon sokat segített lendületet adott,létrehozott egy torta sulit az oldalán, Edit tudásának a segítségével,ahol nagyon sokat tanul az ember,na és persze remek konyhája van ,rengeteg finomsággal örvendeztet meg minket nap-mint nap.:-)
Én nekik szeretném adni a Kreatív díjat,és ajánlom még mindenkinek ,mert mindenki megérdemli,köszönöm és igyekezni fogok továbbra is olyan dolgokat készíteni,ami örömöt okoz és tetszését nyilvánítja ki másoknak.
Csülök pékné módra
Ma rendezgettem a képeket a számítógépen,és akkor ráakadtam,még tavaly előtt készített ételfotókra,így,most fel is teszem a képeket és a hozzávaló receptet,csülök pékné módra,tepsibe,és római tálban. Nálunk ez nagyon közkedvelt étel, akármennyit csinálunk belőle sosem elég!:-)
A csülköt egy lábasba teszem, annyi vízzel, hogy ellepje. A vízbe teszek babérlevelet, egész borsot, és fokhagymát. Miközben fő, megpucolom, és kockákra vágom a krumplit. Meglocsolom olajjal, és megszórom sóval, és ételízesítővel. Hagyom állni. A hagymákat megpucolom, és négy felé vágom. Mikor a csülök megfőtt, kiszedem a vízből, és bőrével lefelé belerakom a kizsírozott tepsibe(vagy a római tálba, attól függ miben készítem), a húsos részét, sóval, borssal, és ételízesítővel ízesítem. Majd megfordítom, és a bőrös részét bevagdosom, és meglocsolom a borral. Mellérakom a fűszeres krumplit, és a hagymát. A csülkök tetejére egy-egy csík szalonnát teszek, és 180 fokos sütőben készre sütöm. Időnként meglocsolgatom a levével, hogy szép pirosra süljön.
Hozzávalók:
1,5-2 kg sertés csülök csont nélkül(ez 2 tepsibe szokott elférni)
3 babérlevél
egész bors
3-4 gerezd fokhagyma
1 kg vöröshagyma
2 kg krumpli
só
ételízesítő
olaj
1 dl száraz fehérbor
annyi szelet füstölt szalonna, ahány darabban sütjük a csülköt
Díj:-)
Ma megint egy nagy meglepetés ért ,megint kaptam díjat,most kettő nagyon kedves embertől Latsiától és Adryentől,és Sedithtől amit ezúton nagyon szépen köszönök nekik,és nagyon nagyon örültem neki:-)
Tudom,hogy van egy szabály,hogy az kezdő blogereket részesítsük előnyben,most mégis olyan embereknek adnám akiktől nagyon sokat tanultam,és tanulok is még nagyon sok mindent:-)
Mielőtt pedig továbbadnám a díjat, íme a szabályok:
- Írj egy bejegyzést,amelyben közzé teszed a Liebster-Blog képet,és másold be az útmutatót.
- Írj egy bejegyzést,amelyben közzé teszed a Liebster-Blog képet,és másold be az útmutatót.
- Linkeld be annak a személynek a blogját akitől kaptad a díjat,és hagy nála egy hozzászólást,
hogy elfogadod a díjat,és add meg a bejegyzésed elérhetőségét.
- Ezután gondolkodjál el azon ,hogy ki az az 3-5 blog szerzője akinek a díjat szívesen adnád,linkeld be őket a bejegyzésedben és értesítsd őket egy hozzászólásban a jelölésről.
- Tehetséges kezdő blogokat részesíts előnyben,ne olyanokat jelöljél akinek több 100 követője van
Tehát akiknek szeretném tiszta szívből tovább adni.
GesztenyeGizi
Viki
Maryen
Chef Viki
Borsóleves
Volt a fagyasztóban,borsóm,pincében krumpli,csak zöldség,répa kellett,és meg is volt minden egy jó kis borsó leveshez.
A zöldségeket,krumplit,stb. megpucolom,felkockázom,karikázom.
A répát, zöldséget sós vízben felteszem főni,majd mikor már félig megpuhul,hozzáadom a borsót,és a krumplit,közben elkészítem a rántást,forró olajon a lisztet,pirospaprikát,és az apróra vágott fokhagymát simára keverem,majd mikor már megpuhultak a zöldségek a levesben,hozzá keverem a rántást és összeforralom,ezután az elkészített,csipetkét is hozzáadom a leveshez amikor már feljön a tetejére az összes csipetke(recept itt),akkor még hagytam 2-3 percig fortyogni és kész is van.
Hozzávalók:
1kg borsó
3-3 zöldség,répa
4-5 szem közepes krumpli
2-3 gerezd fokhagyma
4ek liszt
olaj,só,pirospaprika
Csipetkéhez:
1 tojás
liszt amennyit felvesz
csipetnyi só
A zöldségeket,krumplit,stb. megpucolom,felkockázom,karikázom.
A répát, zöldséget sós vízben felteszem főni,majd mikor már félig megpuhul,hozzáadom a borsót,és a krumplit,közben elkészítem a rántást,forró olajon a lisztet,pirospaprikát,és az apróra vágott fokhagymát simára keverem,majd mikor már megpuhultak a zöldségek a levesben,hozzá keverem a rántást és összeforralom,ezután az elkészített,csipetkét is hozzáadom a leveshez amikor már feljön a tetejére az összes csipetke(recept itt),akkor még hagytam 2-3 percig fortyogni és kész is van.
Hozzávalók:
1kg borsó
3-3 zöldség,répa
4-5 szem közepes krumpli
2-3 gerezd fokhagyma
4ek liszt
olaj,só,pirospaprika
Csipetkéhez:
1 tojás
liszt amennyit felvesz
csipetnyi só
Díjat kaptam:-)
Ma reggel ahogy bekapcsoltam a gépet,megnéztem a mailokat,és láttam,hogy van egy pár hozzászólás a blogon,megörültem,megnéztem őket,és azután még jobb megörültem mikor megláttam,hogy díjat kaptam:-)),nem is gondoltam,hogy valaha én itt díjat kapok,nagyon örülök neki.
Ezúton nagyon szépen köszönöm Erinaceanak,nagyon meglepet:-))
Mielőtt pedig továbbadnám a díjat, íme a szabályok:
- Írj egy bejegyzést,amelyben közzé teszed a Liebster-Blog képet,és másold be az útmutatót.
- Linkeld be annak a személynek a blogját akitől kaptad a díjat,és hagy nála egy hozzászólást,
hogy elfogadod a díjat,és add meg a bejegyzésed elérhetőségét.
- Ezután gondolkodjál el azon ,hogy ki az az 3-5 blog szerzője akinek a díjat szívesen adnád,linkeld be őket a bejegyzésedben és értesítsd őket egy hozzászólásban a jelölésről.
- Tehetséges kezdő blogokat részesíts előnyben,ne olyanokat jelöljél akinek több 100 követője van.
Én szívem szerint mindenkinek odaadnám a díjat,mert szerintem mindenki megérdemli:-))
De a szabály az szabály,tehát akiknek nagyon nagy szeretettel adom tovább a díjat:
Cakenni,
Angi
Eszter
Adryen
Családitűzhely
Cakenni,
Angi
Eszter
Adryen
Családitűzhely
Zsemlecipó
Elkészítettem életem első zsemléjét.Vikinél láttam, meg ezeket a csodálatos zsemléket,és annyira megtetszett,hogy elhatároztam,hogy ki kell próbálnom,nekem is:-).Habár se dagasztó gépem,semmi ilyesmi,azt hittem,hogy van kézi dagasztó gépem,van is,csak hát az nem jó semmire:-),elkezdtem vele dagasztani,és egy másodper alatt feltekerte az összes masszát a tekerőjére,egyből félre is tettem,így maradt a kézi dagasztás:-)de hát régen sem voltak ilyen dolgok még is sütöttek finomabbnál finomabbat a nagyszüleink:-)Nagyon nagy segítséget nyújtott nekem a Viki,így azért nem volt olyan nehéz,szájbarágósan elmagyarázott nekem mindent,hogy mit kell lépésről lépésre:-),ezúton is nagyon köszönöm :-)
Egy edénybe beletettem a joghurtot,a tojást az olajat,és a vizet,és ezeket elkevertem,majd szárazon a lisztet,sót cukrot is elkevertem,majd hozzászitáltam a joghurtos folyadékhoz,és elkezdtem volna dagasztani kézi dagasztó géppel,de mint ahogy írtam nem igazán sikerült,így maradt a kézi dagasztás,jól összedolgoztam,majd amikor már nem ragadt a kezemre a massza,lisztezett felületre kiraktam a tésztát,és elkezdtem ujj heggyel jobbról balra szét húzgálni,közben az ujjaimat megcsavargattam benne,úgy kb negyed fordulatot,majd amikor elértem a végére,ráhajtottam a bal oldalát a jobb oldalra és elkezdtem újból az egészet,ezt egész addig csináltam amíg szép sima tészta nem lett.Ezután mehet a kelesztő tálba,és kb 1 órát kelesztettem,majd elosztottam 6 egyenlő részre és zsemlét formáztam belőle és egy sütőpapírral bélalt tepsire helyeztem,ráhúztam egy nagy nejlont és így is hagytam kelni kb 50 percet.Amikor már csak 20 perc volt hátra a kelesztésből a sütőt bekapcsoltam 190 fokra,és egy edényben alulra készítettem kb 2 dl vizet,hogy gőzös sütőben süljenek majd a zsemlék.Ahogy megkeltek a zsemlék (majd duplájukra),a tetejét éles szikével megvagdostam, megspricceltem vízzel,és 170 fokos sütőben 28-30 percig sütöttem,Amikor készen lett rácsra tettem hűlni ,de nem sokáig,mert már alig vártuk,hogy megkóstoljuk,és nagyon finom volt,nagyon örülök,hogy elkészítettem,mert tényleg ilyen zsemlét pékségben nem kap az ember,bízom benne,hogy érthetően leírtam,hogy hogy csináltam,de Vikinél azért érthetőben le van írva:-))
Hozzávallók:
60 dkg BL80 liszt
2dl víz vagy tej
1 egész tojás
2ek olaj
1 kisdoboz joghurt
1 csipet cukor
1tk só
2dkg élesztő
Címkék:
Pék sütemény,
Sós-sütemény
Banános-epres,túrós hasáb
Néhány napja találtam rá erre a receptre Andinál (ezúton is köszönöm a receptet),már akkor nagyon megtetszett és eldöntöttem,hogy hamarosan elkészítem,könnyűnek,és nagyon finomnak tűnt,hát nem is csalódtam benne.Kicsit eltértem az Andi receptjétől,vagyis ,csak annyiban,hogy volt itthon eper és raktam bele epret is,azért is írtam bele a nevébe.
Megfőztem a pudingot,vízfürdőbe raktam hűlni Fél dl. langyos vízben feloldottam 1tk zselatin port,forrásig kevergettem,félre húztam a tűzről hűlni.Ezután a túrót vajjal simára kevertem,hozzáadtam a porcukrot ,vaníliás cukrot,citrom reszelt héját,csokoládét reszeltem bele,ezeket jól összekevertem,majd hozzáadtam a vanília pudingot,és a zselatint,és apró kockára vágott epret,ezekkel is jól összekevertem,majd egy étel fóliával bélelt őzgerinc formába terítettem a felét,majd jött 2 egész banán,majd a maradék túrós massza,és a tetejére,egy pici rumos tejben mártott babapiskóta.Majd a hűtőbe tettem,kb 1 óra múlva kiborítottam a formából,és csokoládét reszeltem a tetejére.
Hozzávalók:
25 dkg túró
1 vaníliás pudingpor
3dl tej (pudinghoz)
1tk zselatin por(hozzá 0,5dl víz)
3ek cukor (pudinghoz)
10dkg vaj
6dkg porcukor
1 vaníliás cukor
1 egész citrom reszelt héja
2 egész banán
4-5 szem eper
9 db babapiskóta
0,5dl tej,pár csepp rum aroma (a piskóta mártogatásához)
csokoládé reszelék a belsejébe,és a díszítésre
Thomas torta
Egy kisfiúnak a 3. születésnapjára kértek,hogy készítsek neki egy Thomas tortán mivel,hogy Ő a kedvenc mesefigurája.Kicsit féltem tőle,mivel,hogy olvastam itt a blogokon,hogy elég nehéz,macerás,hát tényleg nem volt könnyű,de azért,úgy ahogy csak összejött:-)a faragásban és az összeállításban nagy segítséget találtam Lenke oldalán.
Vaníliás piskóta tésztát sütöttem 2 db-ot 22x38 tepsiben,a mennyiség megegyezik mintha 26-cm kerek tortaformában sütöttem volna (recept itt),a belsejében főzött, enyhén citromos krémet kértek.
A 9 dl tejet felteszem főni,a spirálba ,levágott citromhéjával,felforralom,majd félre teszem egy 10 percig még hagy ázzon benne a citromhéja.Közben a maradék tejet, tojássárgáját,a cukrot, a lisztet a pudingport,és a vanília kivonatot fehéredésig keverem,majd a tejből kiveszem a citromhéját,és beleöntöm a masszát,és folyamatos keverés mellett sűrű krémmé főzöm,majd ha besűrűsödött,hűtő folyadékba teszem,használat előtt botmixerrel átkeverem(ha intenzív ízt akarunk,tehetünk bele 1-2 ek citromlevet,vagy citrom aromát),A fondant alá meg ezt a krémet használtam,egy tk citromaromát tettem bele.A külső borítás fondanttal készült,meg a körülötte lévő díszítések is(kő,kövér ellenőr:-),stb).Remélem fog tetszeni a kisfiúnak:-)
Hozzávalók a citromkrémhez:
1l tej
2egész citromhéja
4 tojás sárgája
3ek liszt(vagy keményítő)
1cs tejszín ízű pudingpor
1ek vanília kivonat
Fűszeres sült hal,kapros ,joghurtos mártással,rizzsel
A tegnapi nehéz káposzta után,ma egy könnyebb halas ételt készítettem,sült pangasius,kapros joghurtos mártással,rizzsel.Az öntetet még tegnap elkészítettem,egy edénybe beleöntöttem a joghurtot,hozzáadtam a majonézt,kaprot,és a citromlét,és jól összekevertem,majd betettem a hűtőbe.
A halat,felszeleteltem,befűszereztem,halfűszerkeverékkel,és vajon megsütöttem.
Rizst készítettem mellé,vegetás vízben feltettem a rizst főni,mikor megfőtt,lecsöpögtettem,és egy pici olajjal meglocsoltam.
Hozzávalók:
1kg pangasius
1nagy doboz natúr joghurt
1dl majonéz
1csomag szárított kapor(sajnos nem volt friss,de ha van akkor azt használjuk)
1tk citomlé
1ek vegeta
halfűszerkeverék
30 dkg rizs
olaj,vaj
Töltött káposzta
Sokan vagyunk vele szerintem,hogy karácsonykor,kicsit túl főzzük magunkat,és marad elég sok étel,így jártam idén én is,a finom töltött káposzta nagy része a fagyasztóban végezte:-),de ez az a étel amit akár szívesen elfogyasztok a fagyasztóból is,így történt ez ma is,de mivel hogy nem került fel a recept karácsonykor,most pótolom ezt.
A káposztát alaposan megmosom hideg vízzel,lecsepegtetem jól kinyomkodom,félre teszem.
A darált húshoz,hozzáadom a tojást,borsot,sót pirospaprikát,az apróra vágott fokhagymát,és jól összegyúrom.Majd egy lábasban egy pici olajon elkezdem pirítani a rizst,amikor már fényesedik felöntöm annyi vízzel hogy éppen,hogy ellepje,és kb15-20 percig előfőzöm.
Az előfőzött rizst hozzáadom a darált húshoz és jól összegyúrom az egészet.
Majd egy nagy fazéknak az aljára káposztát terítek,majd elkezdem a húst gombócokká formálni,betekerem káposztával,és ráteszem a lábasban a káposzta rétegre,ezután megint káposzta,húsgolyók,és így tovább,mivel,hogy én nem szoktam berántani, így ha a fele rétegnél tartunk,akkor egy marék lisztel és piros paprikával megszórjuk a káposzta réteget,és folytatjuk a rétegezést,ha a tetejére értünk,felengedjük annyi vízzel,hogy éppen,hogy ellepje,és zsírt teszünk rá.,45-50 percig főzzük.
Hozzávalók:
1kg sertés darált hús
1kg savanyú káposzta
50 dkg rizs
2 egész tojás
10-12 gerezd fokhagyma
5-6ek liszt
25 dkg zsír
pirospaprika,só,bors,olaj
1 doboz tejföl a tálaláshoz
Fahéjas zabkása-banánnal,és sárgabarackkal.
Tegnap este készítettem a kislányomnak egy egyszerű,egészséges,és nagyon finom vacsorát,fahéjas zabkása,barackkal,és banánnal.Nagyon egyszerű étel,még desszertnek is tökéletesés :-),és nagyon gyorsan készen van.A zabpelyhet a tejjel folyamatos kevergetés mellett 4-5 percig főzzük,közben hozzáadjuk a barna cukrot,és fahéjat,miután kész van feldarabolt aszalt barackkal,banánnal,vagy ízlés szerinti gyümölccsel fogyasztjuk,tényleg pillanatok alatt készen van és n agyon finom.
Hozzávalók:
8dkg zabpehely
4dl tej
3ek barna cukor
1tk fahéj
gyümölcs a tetejére
Gombás-májas -spenótos penne
Tegnap is májas ételt készítettem,és mára is az mellett esett a választásom,Gizinél,láttam,spenótos májat,és spenótos gombát,úgy gondoltam a kettőt összegyúrva,elkészítem a gombás májat,tejszínes spenótos mártással,penne tésztával:-).
A májat megtisztítottam,kb 4 felé daraboltam,és tejbe áztattam 2 órára.Eközben mivel,hogy mirelit spenótot használtam,ezért ezt egy lábasban felmelegítettem,sóztam borsoztam,majd hozzáöntöttem a tejszínt és ezzel összeforraltam.Egy másik serpenyőben,egy fej vöröshagymát,egy pici olajon üvegesre pároltam,hozzáadtam a gombát,lepirítottam hozzáadtam a fokhagymát megborsoztam,végül hozzáadtam a májat is a májat is pirítottam egy picit,majd fedő alatt,kb fél órát pároltam,majd fedőt levéve hozzáöntöttem a tejszínes spenótot,és az egészet összeforraltam,penne tésztával tálaltam.
Hozzávalók:
10-12 db csirkemáj
1 csomag mirelit spenót.
kb 30 dkg gomba
0,5 l tejszín
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
só,bors,olaj
kb 2dl tej a májak áztatásához
1 csomag penne tészta
Címkék:
Csirkemáj,
Gomba,
Spenót.Tészta
Baconbe tekert csirke máj,tepsiben sült burgonyával,céklasalátával.
A héten nagyon sok blogtársam májas ételt készített,mivel hogy mi is nagyon szeretjük, ezen a hétvégén májas ételek kerülnek az asztalra.Mára esett a választás a baconbe tekert csirkemáj,köretnek tepsiben sült krumpli,és céklasaláta volt ,aminek a receptét Gizinél találtam.
A céklasalátát elkészítettem már tegnap,hogy jól összeérjenek az ízek.Egy egész céklát feltettem főni(kb 2óra)amikor puhára főt leöntöttem róla vizet amikor meghűlt meghámoztam,és apró kockákra vágtam egy szem almát megpucoltam és szintén felkockáztam,hozzáadtam a céklához,egy külön tálban tartármártást készítettem,tejfölt majonézt,egy pici mustárt,sóval cukorral,citromlével összekevertem,és ezt ráöntöttem a céklás almára,és hűtőbe tettem.
Ma a csirkemájakat megmostam,megtisztítottam,(szív nélküli volt)négy felé vágtam a májakat és 2 órára tejbe áztattam.Közben krumplit megpucoltam felkockáztam,meglocsoltam olajjal,sóztam és vegetáztam , jól összeforgattam,hagytam egy 20 percet állni,ezután betettem a tepsibe,és 180 fokon 45-50 percig sütöttem.A májakat miután már 2 órán át áztak tejben betekertem a szalonnába tepsibe tettem és 180 fokon 40 percig sütöttem.A mellé tálalt céklasaláta egy különleges ízt ad neki,csak ajánlani tudom mindenkinek aki szereti.
Hozzávalók:
Céklasaláta:
1 nagy cékla(de lehet több is mert gyorsan elfogy:-) )
1 alma
1 kisdoboz tejföl
1dl majonéz
1tk mustár
cukor,só citromlé ízlés szerint
Sült krumpli:
10-12 szem közepes krumpli
olaj ,só,vegeta
Májhoz:
5-6 db csirkemáj
ahány darab máj annyi csík szalonna
kb 2dl tej az áztatáshoz
Ajandék diókrémes torta
Anyósomnak a névnapjára,nem süteményt ,hanem inkább tortát sütöttem,,dió torta a kedvence,így esett a választás egy diókrémes tortára,a torta díszítése steppelt mintával,és fondantból formázott,apró gyöngyökből,és nagyobb gyöngyökből,a tetejére pedig masnit készítettem életemben először:-), Cakeni segítségével. A masnim hagy még némi kívánni valót maga után,de elsőre azért nem lett annyira rossz:-).Sütöttem 2 db 20 cm -es kerek piskótát,egy diósat egy vaníliásat,1,5-et használtam fel belőle, a diós piskótát ,úgy készítettem,mint egy régebbi bejegyzésemben leírtak szerint a sima piskótát,csak mielőtt beleforgattam volna felvert habot,azelőtt beletettem 4 ek darált diót a tésztába és a 0,75 dl tej helyet 1dl ,és így kevertem el benne.
A diókrémhez,ledaráltam a diót,hozzáadtam a cukrot,szárazon elkevertem benne,majd,egy vastag aljú lábasban,tejjel összekeverve feltettem főni,addig főztem amíg fel nem forrt,és egy picit még hagytam rotyogni,majd levettem a tűzről,hozzáadtam a vajat,és a rumot,és mixerrel kevertem kb 10 percig,be tettem a hűtőbe,kb 2 óra múlva használtam,egy réteg diós piskóta,krém,egy réteg vaníliás piskóta,krém,és végül diós piskóta,krémmel körbekentem és mehetett a fondant.
Hozzávalók a diós krémhez:
25dkg darált dió
20dkg cukor
1 vaníliás cukor
2dl tej
3ek rum aroma
20dkg vaj vagy margarin
Gyümölcsleves
Hogy ne csak nehéz ételeket együnk, ha kell ,ha nem ,egy picit könnyebb ételt készítettem,gyümölcslevet.Van egy jó pár befőttem,az elmúlt évben tettem el őket,úgyhogy csak hazai gyümölcsök kerültek,bele,pontosabban,megy,szilva,őszibarack,sárgabarack,körte,és alma(ami nem befőtt formájában)A körte befőttet,és az almát feltettem a befőttek levével meg egy 1 liter vízzel főni,ízesítettem,cukorra,vaníliás cukorral,szegfűszeggel,fahéjjal,mikor már megpuhult a körte,és az alma,hozzáadtam a többi gyümölcsöt,és ezekkel tovább főztem,amikor már megpuhultak a gyümölcsök,egy csomag vaníliás pudingport elkevertem tejszínnel,és egy merő kanál leves lével,és ezzel habartam be,hozzáadtam egy evőkanál citromlevet,és összeforraltam,lehűtve fogyasztottuk.
Hozzávalók ahogy én csináltam:
1-1üveg megy,körte,őszbarack,sárgabarack,szilva befőtt.
1 nagy alma
1tk szegfűszeg
2tk fahéj
6ek cukor
1cs vaníliáscukor
1cs vaníliás pudingpor
2dl tejszín
1ek citromlé
1l víz
Rakott krumpli római tálban
Mai ebédre rakott krumplit készítettem római tálban,teljesen hagyományos módon készült.
A krumplit,tojást megfőztem,megpucoltam felszeleteltem.A virslit,füstölt kolbászt,vékony karikára a császárszalonnát vékony csíkokra szeltem.a római tálat,vékonyan kizsíroztam,hogy az első réteg krumpli ne ragadjon le és elkezdtem a rétegezést,krumpli sózás,virsli,kolbász szalonna vegyesen,tojás,sózás,és utána még egyszer ugyan ez,majd a krumpli tetejére a második réteg után,lapka sajt darabolva,egy doboz tejföl elterítve ,majd megint kettő réteg,és az utolsó réteg krumpli teteje bacon szalonnával megterítve,és egy doboz tejföllel megkenve,majd előmelegített sütőben 180 fokon kb 50 percig sütöttem.
Hozzávalók:
kb 2kg burgonya
5pár füstölt virsli
fél száll füstölt kolbász
14 db tojás
40dkb császárszalonna
20 dkg bacon szalonna
2 nagy doboz tejföl
pici zsír a tál kikenéséhez,só
Paradicsomleves
Volt itthon paradicsomlé,(csak fél liter mert a többit elhasználtam a gombás tésztához:-) )már régen volt paradicsomleves így ma azt készítettem.
Egy kanál zsírból,és lisztből rántást készítettem,majd lehúztam a tűzről és folyamatos kevergetés mellett ráöntöttem a paradicsomlevet,és a vizet,ízesítettem,sóval ,cukorral,és összeforraltam,majd menet közben beletettem a betű tésztát,és addig főztem amíg meg nem puhult a tészta.
Hozzávalók.
0,5l paradicsomlé
0,5 víz
1ek zsír
2ek liszt
só cukor ízlés szerint
Vadász torta
A helyi CBA-ban szokott lenni céges buli,és megkértek,hogy készítsek egy jó nagy tortát 30x40 cm és 10 cm magas lett,és az volt a kérés ,hogy vadászattal legyen kapcsolatos,így készítettem,egy trófeát,vadászpuskát,és egy kürtöt,az egész fondantból lett megformázva,és megfestve.
A torta csokoládékrémes lett,és kakaós piskóta tészta lett sütve a tortalapoknak,sajnos sok képet nem tudtam készíteni róla mert gyorsan elvitték ahogy kész lett,meg közben a fényképező is megadta magát.
Paradicsomos ,gombás,spagetti
Pár nappal ezelőtt láttam Margitkánál ezt a paradicsomos gombás spagettit,és annyira megtetszett,hogy ma el is készítettem,picit módosítva,de nem sokban.
Pici olajon egy fej hagymát üvegesre pároltam, belereszeltem a zellert ezzel is egy picit pirítottam ,hozzáadtam a gombát,ezt is megpirítottam egy picit,hozzáadtam az apró kockára vágott sonkát,volt egy fél doboz bébi répám itthon azt is bele daraboltam,amikor egy picit már össze főlt,sóztam borsoztam,hozzáadtam egy gerezd fokhagymát apróra vágva,kakukkfüvet ,tovább főztem a fűszerekkel,majd hozzáadtam a paradicsomlevet,egy kisdoboz tejfölből lisztből habarást készítettem,behabartam és összeforraltam.
Közben kifőztem a spagettit,és ezzel tálaltam,lehet sajtot is a tetejére reszelni ha valaki úgy szereti.
Hozzávalók:
0,5 liter paradicsom
1 fej hagyma
1 doboz gomba(vagy friss kb 50 dkg)
fél doboz bébi répa1 zeller
1 gerezd fokhagyma
15 dkg sonka
egy kis doboz tejföl
1ek liszt
olaj,só,bors,kakukkfű
1cs spagetti
Miki egér torta
Kislányunk a hétvégén lesz kettő éves,és a születésnapjára az egyik kedvenc mesefiguráját Mikit készítettem el neki torta formájában:-)Vaníliás piskóta és belsejében erdei gyümölcsös krém van,remélem lesz öröm amikor megkapja.
Fűszeres-gyömbéres sült hal-almás rizzsel
Még két ünnep között láttam Vikinél,gyömbéres halat almás rizzsel,nagyon megtetszett a recept,habár eléggé eltérően készítettem,de a fő recept, Tőle ered,köszi Viki:-).
A halakt megmostam,felszeleteltem,lecsöpögtettem,megsóztam,beszórtam őrölt gyömbérrel,és forró vajon megsütöttem,a hal másik felét,meg halfűszerkeverékkel,megszórtam,és azt is szintén forró olajon megsütöttem.
Fazékban feltettem vizet,beletettem 2 db húsleves kockát,és amikor összeforrt,beletettem a riszt,és megfőztem,amikor megfőtt lecsöpögtettem,hozzá adtam egy pici vajat,és összekevertem a rizzsel.
Az almát megpucoltam felkockáztam,és kevés vízzel,egy pici cukorral,fedő alatt puhára főztem,lecsöpögtettem,és hozzá kevertem a rizshez.
Nagyon finom és így ünnepek után egy könnyű étel.
Hozzávalók:
1kg hal ( pangasius )
halfűszerkeverék
gyömbér
só
víz
1 egész alma
1tk cukor(az alma főzéséhez)
2db húsleves kocka
30 dkg rizs
Tökfőzelék-sertéspörkölttel
Kicsit könnyebb ételt próbáltam ma készíteni a sok nehéz étel után,tökfőzeléket pörkölttel.:-)
A legyalult tököt annyi sós vízben,hogy ellepje,kaporral fel rakom főni,elég gyorsan megpuhul,lisztből és tejből habarást készítek,ezzel behabarom,összeforralom,hogy besűrűsödjön,pici tejet adok még hozzá,miután ezzel megvagyok,leveszem a tűzről,félre teszem hűlni,ha kihűlt hozzáadok egy kisdoboz tejfölt,ecetet,cukrot.
Hozzávalók:
Gyalul tök(saját volt lefagyasztva)
1tk szárított kapor,de ha van akkor friss
2dl tejföl
3ek liszt
kb 3dl tej
2ek ecet
só,ízlés szerint cukor
Sertéspörkölt:
Az apróra vágott hagymát forró olajon megdinsztelem,majd a felkockázott húst hozzáadom fehéredésig pörkölöm lehúzom a tűzről,és megszórom pirospaprikával,hozzáadom a feldarabolt paprikát paradicsomot,(én lecsót adtam hozzá,nyáron raktam el)visszateszem főni,ha a paprika,paradicsom megfonnyadt,és levet engedett,felöntöm egy pici vízzel,sózom,borsozom,őrölt köményt,és egy csipetnyi őrölt babérlevelet adok hozzá,lehet vegetát is egy picit ,és fedő alatt puhára főzöm,mikor már elég puha hús öntök hozzá 1dl vörösbort,és fedő nélkül puhulásig főzöm.
Hozzávalók:
1kg sertés hús(comból készítettem)
2-3fej hagyma
1-2 paradicsom,paprika (nálam 4ek lecsó volt)
pirospaprika,só,bors,őrölt kömény,őrölt babérlevél ,vegeta -ízlés szerint
1dl száraz vörösbor
Gesztenye krémleves
Volt itthon bontott tejszínem,és hogy ne menjen tönkre,készítettem belőle krémlevest.
Fél deci rumot felforraltam,majd mazsolát raktam bele ázni,ez lesz a levesbetét.A tejszínt felforraltam belemorzsoltam a gesztenyepürét,botmixerrel átdolgoztam,utána tejben csomómentesre kevertem a tejszínes pudingport,ezt hozzákevertem a tejszínes gesztenyéhez,majd az egészet felforraltam,hozzáadtam vaníliás cukrot,kristálycukrot,fahéjat,és még öntöttem hozzá tejet hogy hígítsam.Hidegen ,melegen egyaránt fogyasztható.
Hozzávalók:
3dl teejszín
25dkg gesztenye massza
1csomag tejszínes pudingpor
1cs vaníliás cukor
1ek cukor
1kk fahéj
5dl tej
05,dl rum
10dkg mazsola
Tejszínes -erdeigyümölcsös torta 2.
Egy barátunk testvérének a születésnapjára készült ez a torta.
Karácsony előtt,csináltam már egy ehhez hasonló tortát vaníliás piskóta,vaníliás -tejszínes krém ,erdei gyümölcs keverékkel töltve ,a receptet nem is írom le még egyszer itt megtalálod,díszítésként virágokat raktam rá,legalább kipróbáltam a karácsonyra kapott virág kiszúrót.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)