B.Ú.É.K!

Sikerekben ,egészségben gazdag új évet kívánok minden kedves olvasómnak!

Sikerekben ,egészségben gazdag új évet kívánok minden kedves olvasómnak!

Emeletes élvezet.


Ezt a süteményt nem én készítettem,hanem a férjem,csak mégis úgy gondoltam,hogy egy bejegyzést mindenképpen megérdemel a süteménye,nagyon szépre sikerült szerintem:-)
Többször elkészítettem már ezt a süteményt ,a receptet Aliz konyhájában találtam,de még bejegyzést nem készítettem róla,én az eredeti receptől eltérően  kakaós piskótát szoktam sütni az alsó rétegnek,de itt most az eredeti kekszes verzió került a sütemény aljára.
Még a sógornőm megkért,ha az energiám és az idő engedi,egy egyszerű süteményt készítsek neki a munkahelyén az évzáró bulijára,de mivel,hogy nekem más teendőim voltak:-)),így a férjemre hárult ez a feladat.
Az első réteg egy kekszes összegyúrt massza, a kekszet a cukorral ,a vajjal és tejjel összegyúrjuk,annyi tejet adagolunk hozzá,hogy egy jó linzer állagú masszát kapjunk,majd egy tepsit (38x22)megszórunk száraz keksszel (ha szeleteljük így nem ragad le)és a masszánkat eldolgozzuk egyenletesen rajta,jöhet a következő réteg egy vékony sárgabarack lekvár,erre egy tejszínes túrós réteg,a túrót a cukrokkal összekeverem,majd a kemény habbá vert tejszínhabot összeforgatom a túrós krémmel,a negyedik réteg egy főzött vanília pudingos krém(az eredeti recept hideg puding krémmel készült,de én főzöttet szoktam használni),a legfelső réteg egy kemény habbá vert tejszínhab,lehetőleg olyat használjunk aminek van tartása,végül a tetejére csokoládét reszelek.
Tényleg egy nagyon könnyen elkészíthető.és egy finom sütemény,úgy szerintem valóban finomabb,ha egy vékony könnyű kakaós piskótát sütünk alá,de így is tökéletes:-)

Hozzávalók:
1 réteg:
30dkg darált keksz(1-2ek a tepsi aljába)
5dkg vaj
5dkg porcukor

2 réteg:
5-6ek sárgabaracklekvár

3 réteg:
25dkg túró
4ek porcukor
2cs vaníliás cukor
2,5 dl tejszín

4 réteg:
2cs vaníliás puding
5ek cukor
8dl tej

5 réteg:
3,5 dl tejszínhab(hulala)

Sörben sült sertés szelet



Van egy pici időm,hála az égnek nagyon jó baba a pici fiunk ,eszik alszik,nem hasfájós,reméljük így is marad!Még az ünnepek és a pici babánk érkezése előtt készítettem ezt a remek ételt,a receptet a paprika tv-n láttam  Nigel Slater-Könnyed vacsorák című műsorába,marha szeleteket sütött sörben,én a marha szeleteket felcseréltem sertés húsra,egy nagyon finom szaftos étel.
A hús szeleteket sózom borsozom,és hirtelen megsütöm fehéredésig,majd félreteszem .a hagymákat szeletekre vágom,majd a húsból engedett zsíron(ha nem enged annyi zsiradékot akkor pici olajt vagy zsírt melegítsünk hozzá) fedő alatt kb 15 percig párolom,hogy szép arany barna legyen,majd felöntöm sörrel,fűszerezem még kakukkfűvel ,mustárral,és még így is egy 2-3 percet tovább párolom,majd egy tepsibe rakom a hús szeleteket,és ráöntöm a sörös mártást,alufóliával letakarom a tepsit,és 180 fokon 35 percig tovább sütöm a sütőbe,köretnek eredetileg almaszósszal készült,de én almás rizst készítettem hozzá.

Hozzávalók:
8 szelet sertés tarja
4-5 fej hagyma
5 dl sör(ha lehet barna)
só ,bors,kakukkfű,
3-4ek mustár

Boldog Békés Karácsonyt!

Boldog Békés Karácsonyt Kívánok Minden kedves olvasómnak!


Boldog Békés Karácsonyt Kívánok Minden kedves olvasómnak!

Megérkeztem!!!



Elérkezett a várva várt nap 2011.12.19-én 06. 47 -kor megérkezett a pici fiunk Krajczár Bálint,3780 gramm súllyal és 55cm hosszal,hála az égnek minden rendben ment,a pici babánk és én is jól vagyok,és már ma haza is érkezünk,röviden ennyi a beszámoló,csak már szerettem volna veletek is megosztani,ezt a számunkra határtalan örömöt így karácsony előtt.

Csokis-mézes


Még tavaly láttam Margitkánál,hogy a mézeskalácsokat ilyen módon vonta be és díszítette,nagyon tetszett már akkor is,és elhatároztam,hogy idén kipróbálom én is.Nem is csalódtam,nagyon finom ízt adott neki a tejszínes csokis burkolat,amúgy is egy fém edényben lezárva akár hetekig is megmarad puhának,de így csokis burkolattal ,még puhább lett.Már egy pár napja el is készítettem,de meg is feledkeztem róla,és amikor nézelődtem Margitkánál akkor láttam meg,hogy idén is elkészítette,és csodaszépen megdíszítette akkor gyorsan lefotóztam én is mondván ha túl leszünk a kisbabánk érkezésén majd ha lesz időm felteszem,de mivel,hogy a  fiatalember még nem volt hajlandó megérkezni így megírtam a bejegyzést:-)
A mézes receptet már leírtam ahogy készítem,az ugyanaz volt,a csokis mázhoz  gőz fölött felolvasztottam az étcsokoládét,vajat és tejszínt ,és abba mártottam a mézeseket,rácsra tettem,és díszítésképpen apró cukor gyöngyökkel megszórtam.

Hozzávalók a csokis mázhoz:

5dkg vaj
20dkg étcsokoládé
2dl tejszín

Mézes,fűszeres aszalt cseresznyés ágyaspálinka


Másik ital amit elkészítettem szintén Egy csipet receptje (köszönöm ezt is :-) )alapján  a mézes,fűszeres,aszalt cseresznyés ,aszalt szilvás ágyaspálinka,Csipetnél aszalt meggyel készült,de a férjem kívánsága szerint,aszalt cseresznyével,és aszalt szilvával készítettük, szilva nem sok került bele,mondható,hogy 70-30 arányban,a többit az eredeti recept szerint készítettem,a gyümölcsöket beletettem egy üvegbe mézet öntöttem rá,beletettem a fűszereket,kb 2 kk egész szegfűszeget,2db fahéj rudat,3-4 csillagánizst,és az egészet felöntöttem vegyes 50 fokos házi pálinkával,majd betettem a hűtőben és 6 napig érleltem benne a fűszereket,közben napjában sokszor összerázogattam,hogy a méz hagy olvadjon,és a fűszerek is könnyebben oldódjanak,majd kiszedtem a fűszereket,és a kész ágyas pálinkát visszatettem a hűtőbe,karácsonyig még hagy érlelődjön,de a férjem már megkóstolta ,és azt mondta,hogy kiválóra sikerült!:-)Konkrét arányokat nem tudok leírni,csak amit én beletettem,mint ahogy Csipet is írta mindenki saját szája íze szerint készítse el,még nem késő karácsonyig összeérik,és egy remek ünnepi ágyas pálinkát kapuk :-) .

Kávélikőr


Még októberben találtam ezt a remek ,meg még egy jó pár finom likőr receptjét Egy csipetnél,(köszönöm a remek recepteket :-) )már akkor ki is választottam ,és vártam az elkészítését,múlt héten el is készítettem,jó még kóstolni nekem nem igazán lehet,de egy pár hét múlva már egy két kortyocskát meg lehet belőle engedni,na meg akkor lesz az igazi:-)De az illata az állaga,nagyon szép,és finom.Az elkészítése teljesen úgy történt mint Egy csipetnél,azért mégis leírom a receptet.
A vizet az őrölt kávéval feltettem főzni,amikor felforrt átkevertem kanállal,majd ezt még elismételtem kétszer,forralni keverni,majd levenni a tűzről ,közben egy másik edényben cukor szirupot készítek.A vizet 1,5 dl-t cukorral és vanília eszenciával (az eredeti receptben vanília rúddal van,de elfelejtettem venni,és amikor már neki láttam késő volt :-) )elkezdem melegíteni,majd amikor összeforrt ,közepes lángon,még kb 10-12 percig főztem jó sűrű szirupot kaptam,majd a zaccos kávéval összekevertem,majd amikor meghűlt hozzá öntöttem a vodkát és egy befőttes üvegbe tettem,és hagytam 2 napig,közben napjában többször átrázogattam.Két nap múlva,egy sűrű szövésű ruhán átszűrtem,és mehetett a hűtőbe,mint mondtam nagyon jó illata volt,de rá egy két napra már még jobban összeértek az illatok,szóval hagy érlelődjön,és majd karácsony tájékán,talán már meg is kóstolhatom:-)

Hozzávalók:
10dkg őrölt kávé
2dl víz

1,5 dl víz 40 dkg cukor
1 rúd vanília(nekem nem volt ezért 2ek vanília eszencia)

4dl vodka

Bejgli




Közeleg a karácsony készülődünk a receptekkel,a menüsorral,hát nálunk nem tudom,hogy hogy lesz a menü sor,mert lehet,hogy éppen a kórházban töltjük a karácsonyt,ha a fiatalember nem hajlandó időben érkezni,de azért legyünk optimisták,karácsonyt már itthon ünnepeljük,a csöppségünkkel kibővülve:-)
Na de,hogy kicsit előre haladjunk,ma elkészítettük a férjemmel az életünk első bejglijét.A napokban kértem el anyukám receptjét,nagyon finom bejglit szokott készíteni minden karácsonyra,de szerettük volna már mis is megtanulni az elkészítését,tegnap aztán megláttam Gizánál az Ő bejglijét,nagyon tetszett az elkészítési módja is ,a recept között nincs is nagy különbség inkább az elkészítés módja más,és gyorsan elhatároztam,hogy a kettőt összegyúrva készítem el az első bejglinket.
A lisztet,a zsírt meg a vajat kimértem,és betettem a fagyasztóba kb fél órára.Közben elkészítettem a tojássárgáját cukorral tejjel összekevertem majd belemorzsoltam az élesztőt.Kivettem a fagyasztóból a lisztet,zsírt és a vajat, egy tálba bele öntöttem a lisztet,hozzá a cukrot,vaníliás cukrot ,egy csipetnyi sót,bele reszelem a citromhéját ,és hozzá daraboltam a zsiradékokat is,majd az egészet összemorzsoltam,majd az elkészített élesztős masszával összegyúrtam.Anyukám receptje szerint is négyfelé lehet osztani a tésztát,de Ő 3 felé szokta,egy,diós,egy mákos egy kakaóst szokott készíteni egy adagból,most én mégis 4 egyenlő részre mértem szét,így kaptam 4 db 30 dkg-os tésztát,rátettem egy tányérra,és betettem a hűtőbe kb 40-50 percre.
Közben elkészítettem a diós,és mákos töltetéket.
A diót (vagy a mákot ugyanúgy készül mind a kettő),a cukrot, vaníliás cukrot,a citrom reszelt héját,és a mazsolát egy edénybe összekeverem,majd annyi vizet adok hozzá,hogy jó sűrű masszát kapjak,majd az egészet felfőzőm,majd visszahűtöm,és ezzel töltöm meg a bejgliket.
A tésztát kinyújtottam kb 25x30 cm-es téglalapra,majd a visszahűtött töltelékeket ketté osztottam,és azzal töltöttem meg a kinyújtott tésztát,kettő dióst,kettő mákost, minden oldalon  elhagytam kb 1-1 cm-t  a töltetékkel,felhajtottam az oldalain a tésztát a töltelékre ,majd jó szorosan elkezdtem feltekerni, (nagyon jó kis film van a Gizánál róla)kézzel még megigazgattam,majd egy sütőpapírral bélelt tepsire tettem a rudakat.Felvertem egy tojást,ezzel megkentem a bejglit,majd félre tettem hogy megszáradjon a tojás rajta(kitettem az ablakba),ez kb fél óra volt,majd,egy tojásfehérjével ismét megkentem megint hagytam kb fél órát száradni,mielőtt betettem volna a sütőbe megszurkáltam villával,hogy a gőz eltudjon párologni belőle majd 160 fokra előmelegítettem a sütőt,és légkeverésen 25 percig sütöttem(25 perc után feltekertem még 180 fokra a sütőt és 5 percig még sütöttem akkor repedt szét egy picit 2 rúd bejgli,lehet,hogy nem kellett volna feltekerni,hanem még 160 fokon 5 percig sütni ).Amikor megsült hagytam a tepsiben kihűlni,majd nem bírtam ki és megvágtam:-),nem azért,hogy mi sütöttük,de nagyon finom lett:-)

Hozzávalók 4db 30dkg-os tésztához:

70dkg liszt
9dkg cukor
2cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
15dkg vaj
10dkg zsír
2 tojás sárgája
csipet só
1dl tej
2dkg élesztő
1 tojás és egy fehérje a kenegetéshez

A diós töltelékhez:

25dkg darált dió
15dkg cukor
2cs vaníliás cukor
5dkg mazsola
1,5-2 dl víz
1 citrom reszelt héja

A mákos töltelékhez:

20dkg mák
15dkg cukor
2cs vaníliás cukor
5dkg mazsola
1,5-2 dl víz
1 citrom reszelt héja

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Látogatotság: