Sportszelet
Egyik nagy kedvenc nálunk a sportszelet,de szerintem nem ,csak mi vagyunk ezzel így,ahol gyerkőc van szinte kötelező darab,na és persze nekünk felnőtteknek is :).Tegnap neki is készültem,de nem találtam a blogon a receptet,azt hittem,hogy már régen feltettem,de valahogy lemaradt,így most pótolom.
A kekszet,a kakaót, egy tálba teszem,belemorzsolom a piskótát,egy evőkanál rummal meglocsolom,és összekeverem. (piskótám általában mindig van itthon,amikor a tortákat egyenesre vágom,elteszem a fagyasztóba,és vagy puncsgolyó,vagy sportszelethez használom,vagy éppen amihez kell,mindenképpen érdemes sütni hozzá,sokkal finomabb úgy).A tejet felteszem a vajjal , a cukorral főni,és addig főzöm amíg a vaj és a cukor teljesen el nem olvad,majd hozzáöntöm a kekszes keverékhez,és jól összekeverem,egy 33x35 tepsit kibélelek,sütőpapírral,vagy zsírpapírral,és a masszát szép simára dolgozom benne.Gőz fölött csokoládét,olajjal felolvasztom,és ráöntöm a masszára,és szépen eldolgozom,beteszem a hűtőbe,hogy megdermedjen a csokoládé,kb egy harminc perc múlva,kiveszem a hűtőből,és készítek hozzá csokimázat (készítése,hozzávalók itt) is,sokkal finomabb ha csokira készítek még egy vékonyabb máz réteget ,meg nem is reped el, a csoki,ha szeleteljük,majd visszatesszük a hűtőbe,és egy pár órát,vagy egy éjszakát pihentetjük.
Hozzávalók:
45dkg darált keksz
20dkg kakaós piskóta
3ek kakaó
1ek rumaroma
30dkg margarin
25dkg cukor
2,5dl tej
A tetejére:
15dkg csokoládé
3ek olaj
Super Mario torta
Sokunknak szerintem egyik nagy kedvence ,a régi számítógépes játékok közül a pici vízvezeték szerelő Super Mario:),volt szerencsém,most hétvégére készíteni egy kisfiúnak a születésnapjára,nagyon jó volt a tortát készíteni az elejétől a végéig,ahogy kerültek fel a tortára a játékból jól ismert szereplők: húsevő virágok ,teknősök stb.,a végeredményt nézve nagyon tetszett a torta,remélem a kisfiúnak is sikerült vele örömöt szerezni:).A tortáról annyit,hogy vaníliás piskótát sütöttem,főzött csokikrémmel,és a burkolat ,meg a díszítés marcipánnal készült.
Szezámmagos kifli
A rengeteg húsvéti sütemény után,már valami sósat ettünk volna,így sütöttem ma nagyon finom szezámmagos kiflit,a receptet még Margitkától hoztam régebben ezúton is köszönöm :) ,csak még bejegyzést nem készítettem róla,nála "zsemle,kifli "címszó alatt szerepel .Mint írtam nagyon finom és gyorsan elkészíthető.
A hozzávalókat beletettem a dagasztó gépbe,elindítottam egy dagasztó programot,20 perc dagasztás után kivettem a tésztát,lisztezett felületen kb fél cm vastagságúra nyújtottam,és cikkekre vágtam,majd a vastagabb felétől feltekertem,egy sütőpapírral bélelt tepsibe tettem,letakartam,és 50 percet kelesztettem,50 perc után tojássárgáját egy pici tejjel összekevertem,ezzel megkentem a kifliket szezámmagot szórtam a tetejére,majd hideg sütőt 200 fokra tekertem,és 20 perc alatt megsütöttem.
Hozzávalók:(ebből a mennyiségből 12 db lett)
50dkg liszt
2,5dkg élesztő
3dl tej
5dkg zsír
1ek só
2kk cukor
1tojássárgája+egy pici tej a kiflik lekenéséhez
szezámmag a szóráshoz.
Címkék:
Kelt tészta,
Pék sütemény
Húsvéti vendégváró
Megmutatom,hogy húsvét hétfőn,milyen finomságokkal vártuk a locsolókat:)
A tálon:házi füstölt sonka,füstölt kolbász ,a sonka levében főtt tojás,friss zöldségek,őzgerinc formában és kuglóf formában elkészített saláta.Kovászos kenyér,és sós kalács,mézes krémes,diós krémes,kókusz kocka,emeletes élvezet,na és a locsolóknak,piros tojás,és csokinyuszi:)
Húsvéti sós kalács
Még húsvét előtt láttam 4Gyereknél-a Főzök- sütök-mosogatok blog írójánál ezt a remek receptet,és már akkor el is döntöttem,hogy én ezt a kalácsot mindenképpen elfogom készítenem,nagyon tetszett már így első ránézésre,na és minden várakozást felül múlt,nagyon nagyon finom könnyű,igazi húsvéti kalács,ezúton is köszönöm 4Gyereknek ezt a remek receptet.Mindent a recept szerint készítettem,langyos tejben az élesztőt egy pici cukorral felfuttattam,majd a lisztel,sóval,tojással,tejszínnel összekevertem ,elkezdtem dagasztani,majd közben az olvasztott vajat is hozzágyúrtam,egy rugalmas tésztát kaptam,majd letakartam,és félre tettem 50 percig keleszteni,50 perc után a tésztát lisztezett felületen kinyújtottam kb. fél cm vastagságúra ,majd akkora darabokra vágtam a tésztát,hogy egy gyümölcskenyér formába beleférjenek a szeletek kb. 9x7 cm,a forma alját kibéleltem sütőpapírral,majd egymás mellé pakoltam a formába a szeleteket,úgy,hogy az egyik felét megkentem olvasztott vajjal,szelet,vaj szelet,és így tovább amíg a formánk meg nem telik,letakartam a formában,és 50 percig kelesztettem,majd 200 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütöttem fél időben a tetejére terítettem egy sütőpapírt,hogy meg ne égjen a kalács,mint már írtam,nagyon finom lett,biztos,hogy nem csak húsvéti kalács lesz nálunk,már a család alig várja,hogy ismét elkészítsem.:-)
Hozzávalók:
2dl tej
3dkg élesztő
2tk cukor
1ek só
1dl tejszín
2 tojás
60dkg liszt
5dkg olvasztott vaj + ugyanennyi a kalács összeragasztásához
Mézes krémes
Főzött csokimázzal leöntött tetejű
Olvasztott csokival leöntött tetejű
Húsvétkor szerintem elengedhetetlen sütemény a mézes krémes,nem is maradhat el idén sem,sőt 4 adagot kellett sütnöm,így már lett is olyan ami fel lett szeletelve,így megmutatom,hátha valaki nem ismeri a receptet,és kedvet kap még így húsvét előtt hozzá:)
A tejet felforralom majd folyamatos keverés mellett hozzáadagolom a grízt ,és addig főzöm amíg be nem sűrűsödik,majd hűtőfolyadékba teszem.Közben elkészítem a lapokat.Egy edénybe a cukrot és tojást jól kikeverem,hozzáadom az olvasztott mézet,a tejet, a vajat és a zsírt,majd melegedésig főzőm kb addig míg a vaj és a zsír teljesen felolvad,majd egy tálba öntöm,és folytonos keverés mellett hozzáadagolom a lisztes,sós,szódabikarbónás keveréket,majd amikor már nem tudom keverni ,kézzel jól összegyúrom,a kapott tésztát,négy egyenlő részre osztom,30x40 cm-re nyújtom,és egy ekkora tepsi zsíros lisztezett hátulján 180 fokos sütőben 5 perc alatt megsütöm.A vajat,a porcukorral és a vaníliás cukorral kihabosítom,majd a meghűlt tejbe grízzel összedolgozom,és két egyenlő részre osztom .Megtöltöm a lapokat.Az elsőt grízes krémmel,a másodikat nem túl folyós lekvárral,a harmadikat szintén grízes krémmel,majd ráteszem az utolsó lapot.A tetejére csokimázat főzök,egy lábasba beleteszem a vizet a cukrot,majd elkezdem főzni,addig amíg a cukor elolvad,majd beleteszem a rumot,és a kakaót,majd összefőzőm,majd lehúzom a tűzről beleteszem a vajat,majd addig kevergetem amíg a vaj teljesen elolvad, rácsurgatom,és egy kés segítségével szépen elsimogatom,majd mehet a hűtőbe,másnap szeletelem,gyorsan megpuhulnak a lapok,de ha több napig hagyjuk állni,még puhább,nagyon finom sütemény,ha még idő engedi,nem szabad kihagyni:)
Hozzávalók a lapokhoz:
60dk liszt
2tojás
18dkg cukor
2kk szódabikarbóna
3ek olvasztott méz
5ek tej
4dkg vaj
2dkg zsír
1 csipetnyi só
A krém:
8ek búzadara
8dl tej
25 dk porcukor
1ek vaníliás cukor
20dkg vaj
Egy fél üveg nem túl folyós lekvár,én sárgabarackot szeretem leginkább hozzá.
A máz:
4ek víz
6ek cukor
3ek kakaó
1ek rumaroma
10dkg vaj
Vagy 15 dkg csokoládé+3 ek olaj
Micimackó torta 3.
Kozmetikusom kislányának a 3. születésnapjára készült ez a torta,tavaly már volt szerencsém készíteni neki egy Micimackó tortát,idén is az volt a kívánsága,csak most szerette volna,ha Micimackó mellett,Tigris,Malacka,és Füles is szerepeljen a tortán,és hogy az egész rózsaszínű legyen.Még nem készítettem,Micimackó figurákat,ez volt az első próbálkozásom,de szerintem ahhoz képest nem is lettek rosszak:),a figurákat marcipánból készítettem,a tortához vaníliás piskótát sütöttem,epres joghurtos tejszínes krém került a belsejébe friss eper darabokkal,és tejszínhabbal lett díszítve,hogy mégse legyen csak rózsaszínű, fehér-rózsaszín terítőre ültettem a százholdas pagony lakóit,egy pici torta köré,remélem sikerült örömöt szerezni a kislánynak:)
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)