Szilveszteri vendégváró



Idén az utolsó bejegyzésem,elkészítettem a vendégváró tálat,malacsült, párolt  almás lila káposzta,hurka,kolbász,tepsiben sült burgonya,malacpecsenyével locsolva,szezámmagos kifli virslivel töltve,hazai savanyúság(karfiol,paprika,uborka,dinnye).

Egészségben ,Sikerekben Gazdag Új Évet Mindenkinek!

B.U.É.K!

Sikerekben Gazdag Új Évet Kívánok!



Párolt -almás lilakáposzta



Valamelyik nap találtam Gizikénél,almás párolt káposztás receptet,el is határoztam ez lesz az egyik köretem a malacsültem mellé,nagyon picit eltértem az eredeti recepttől :-).
A káposztát legyalultam,lesóztam,és egy picit félre tettem ,addig egy nagy fej hagymát megpucoltam apróra vágtam és feltettem olajon dinsztelődni,majd megcukroztam a hagymát,ezzel karamellizáltam,majd hozzáadtam a káposztát ,babérlevelet ,és fedő alatt pároltam.Mikor már elég puha volt levettem a fedőt,hozzáadtam 1,5 dl száraz vörösbort,borsot,őrölt köményt így picit lepirítottam,majd hozzáadtam az almaszeleteket és fedő alatt puhára pároltam az almát is.

Hozzávalók:

1 fej lilakáposzta
1 fej vöröshagyma
3db babérlevél
só,cukor,őrölt kömény,bors
1,5 dl száraz vörösbor
3-4 szem alma

Bőrös malac sült



Elkészítettem ,bepácoltam a holnapi sütéshez is a malac husit ,csak holnap lesz sütve,de felrakom a teljes receptet már ma hátha valakinek segítséget nyújt.
A hús bőrös részét megkapargattam,perzselni nem kellett mert nem volt szőrös, szép húst készített nekem a hentes.Tepsibe tettem,öntöttem hozzá egy-két ujjnyi vizet, 150 fokon 5-10 percig pároltam a hús bőrös részét(nekem mind a két oldalát kellett mert körbe bőrös),így könnyebb beirdalni kb1-2 cm szélesen,és kb 1 cm mélyen,majd beledörzsöltem az összekevert fűszereket ,bors,só,őrölt kömény,és apróra darabolt fokhagymával,majd betesszük a hűtőbe.






Másnap,a sütőt előmelegítjük 130 fokra,egy tepsibe beletesszük a malachúst bőrével lefelé,felöntjük kb 1 ujjnyi vízzel,öntünk hozzá kb 1-2 dl sört,letakarjuk alufóliával ,és 2 órán át pároljuk(ha körbe bőrös a húsunk,akkor forgatjuk,és néha locsolgatjuk.
Két óra után,emelünk a hőfokon,170-180 fokra,az elpárolgott vizet pótoljuk(önthetünk még hozzá 1dl sört is),és tovább pároljuk1-1,5 órán át,közben forgatjuk,és locsolgatjuk.
Majd egy serpenyőbe olajat melegítünk,és bőrével lefelé,szép pirosra,jó ropogósra sütjük,pici sörrel még meglocsolhatjuk,szebb színe lesz.Köretnek,tepsiben sült fűszeres krumplit,és
párolt almás  lila káposztát készítünk hozzá.
Hozzávalók ahogy én csináltam:
3 kg bőrös malachús
1,5kk őrölt kömény
1,5kk őröltbors
2tk só
7-8 gerezd fokhagyma
2-3dl sör
olaj

Végeredmény :-) 


Újévi Korhely - savanyúkáposztás,lencseleves



Elkészítettem szilveszterre-újévre a szokásos korhelylevest.
Előző este beáztattam a lencsét .Másnap a savanyú káposztát,jól megmosom,majd felaprózom,majd felöntöm annyi vízzel,hogy éppen ellepje,és fedő alatt puhára főzöm 30-35 perc.A hagymát,fokhagymát,és a sárgarépát meghámozzuk, a répát felkarikázzuk.A lencsét az áztató lében feltesszük főni,beletesszük a répát,az egész hagymát,fokhagymát,babérlevelet,sót,majd fedő alatt puhára főzzük.A felkarikázott,füstölt virslit,debrecenit,vegetát és a káposztát  hozzáadjuk a lencséhez,közben elkészítjük a tejfölös habarást,egy merőkanál levesben beletesszük a tejfölt,és a lisztet,és csomómentesre keverjük,majd folyamatos keverés mellett,hozzáadjuk a leveshez,és takarékon fedő nélkül kb 5 percig forraljuk.Ha még kell sózzuk,borsozzuk,ízlés szerint citromlével,ecettel savanyíthatjuk,és még egyszer felforraljuk.

Hozzávalók:

50dkg lencse
40dkg savanyú káposzta
1 fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
2-3 sárgarépa
1-2 babérlevél
1kk ételízesítő
2 pár debreceni kolbász
3 pár füstölt virsli
1ek liszt
2dl tejföl
1-2 ek citromlé,vagy ecet
só,bors

Házi parasztkolbász



Szilveszterre,malacságokat szoktunk készíteni :-) a parasztkolbászt már el is készítettük,lesz belőle sütni való is, a többi meg megy a füstre.
A darált húst egy húsos ládába tettük,befűszereztük,kézzel alaposan átkevertük,majd  töltőbe tettük,és meleg vízben átmosott műbélbe töltöttük.Hozzávalók amennyi mennyiségből mi csináltuk:

10kg sertés darált hús
23dkg só
25dkg pirospaprika(lehet csípős is benne ki hogy szereti)
15 dkg fokhagyma (ledarálva)
őrölt kömény,bors ízlés szerint.
Békés ,Boldog Karácsonyt Kívánok Mindenkinek!

Karácsonyi-csokoládékrémes-meggy torta





Ünnepi tortát szertettem volna csinálni a családomnak,így döntöttem egy karácsonyra jellemző tortadíszítés mellett.
Kettő  26 cm-es kerek tortát sütöttem,a félbevágott tortalapokat finoman megkentem,  0,5 dl vodkába,belekevert 1 tk csokis meggy aromával. A tortát főzött csokoládékrémbe kevert meggyel töltöttem meg(2 adagot főztem) belűről,a külsejét csokoládékrémmel,majd bevontam fondanttal.
A díszek fondantból készültek,kivéve a rénszarvast,és a szánkót azok csokoládégyurmából formáztam.

Tejszínes-erdeigyümölcsös torta



Ezt a tejszínes tortát szintén ünnepi tortának szántam,meg még soha nem is csináltam,ilyen tejszínes tortát,szerettem volna már régen kipróbálni,(sajnos a képet este csináltam,úgyhogy nem sok látszódik,de majd ha nem felejtem el holnap nappali fénynél készítek róla képet).
Sütöttem 2 db 20 cm-es kerek torta formát,a hozzávalókat a végén leírom,a készítése meg itt megtalálható,annyi különbség volt még,hogy a piskótát bársony színűre színeztem.
Főzött sárga krémet,összekevertem tejszínes krémmel ezzel kentem meg a belsejét,erdei gyümölcsökkel terítve.
A főzött sárgakrém, a tojássárgákat,cukorral fehéredésig keverem,majd hozzáadom a lisztet,és addig keverem amíg csomómentes lesz .Közben felteszem  a tejet,egy vastag aljú edénybe vaníliakivonattal ,amikor már elkezdd forrni akkor hozzáadom a tojásos krémet és folyamatos keverés mellett  sűrű pépé főzöm,majd hűtőfolyadékba teszem hűlni.
A habtejszínt elkezdem  habbá verni,majd hozzáadom a cukrot és a vaníliakivonatot,és kemény habbá verem,majd a kihűlt sárga krémbe  óvatosan beleforgatom,és beteszem a hűtőbe 1-2 órára.
Majd megkenem a tortát, rétegenként tetejére gyümölcsöt terítek,majd beteszem a hűtőbe 8-10 órára,ezután kívülről tejszínhabbal díszítem.
Hozzávalók a piskótához:
4 tojás
28 dkg cukor
30 dkg liszt
25 dkg margarin
1 dl tej
1 cs sütőpor
1ek vaníliakivonat
ételfesték

Sárga krém:
5 tojás sárgája
15 dkg cukor
5dkg liszt
5dl tej
1tk vaníliakivonat

Tejszínhab:
3dl habtejszín
1ek vaníliakivonat
3dkg cukor

Halászlé





Nálunk már hagyománnyá vált,hogy karácsony előtt,1-2 nappal  a barátainkkal főzzük meg   bográcsban (22 literes) kint a szabadban  a halászlevet,olyan forralt boros-pálinkás bográcsolás :-)Habár mindig  a fiúk szokták főzni,de megkért a a férjem,hogy tegyük fel a blogunkra,így karácsony előtt hátha valakinek segítséget nyújt az elkészítésében.
A paszirnak való halat (uszonyokat,fejeket,szeleteket,mi beletesszük az ikrát is),a felkockázott hagymát,és annyi vizet,hogy az egészet ellepje (úgy 2 ujjnyival), feltesszük főzni,majd ha már elkezdd forrni,beleaprítunk  paradicsomot,paprikát,beleteszünk még erőspistát,sót,borsot és a halászlékockát,ezzel addig főzzük amíg lenem fő a hús a csontokról,majd levesszük a tűzről és az egészet át paszirozzuk,egy másik edénybe,majd a levet visszaöntjük a borácsba,beletszzük a halszeleteket,az hal tejet(ha van),megszórjuk pirospaprikával,hozzáöntünk 1,5 dl vörösbort,és ahogy elkezdd forrni onnantól számítva kb 10-15 percig főzzük.
Hozzávalók ahogy mi készítjük:

kb:9 kg hal (6kg ponty 3 kg kárász)ebből kb 2-3 kg maradt szeletnek a többi paszírba ment.
6 nagyobb fej vöröshagyma
1 fehérpaprika
2 paradicsom
1 doboz halászlékocka (12 db-os)
 1,5 dl száraz vörösbor
1,5ek erőspista
só,bors,pirospaprika,víz

Zserbó



Ma megcsináltam a férjem kedvencét is a zserbót,már alig várta:-)
Lisztet és a porcukrot margarinnal összemorzsolom,beleteszem a felfuttatott élesztőt,tojást ,tejfölt,és egy csipetnyi sót,és ezt az egészet tésztává gyúrom,a tésztát három felé veszem,majd tepsi méretűre nyújtom az első adag tésztát,sütőpapírral bélelt tepsibe rakom,majd megkenem a tetejét sárgabarack lekvárral, a tetejére cukrozott diót szórok,ezt megismételem a következő adag tésztával is,majd a a harmadik adag kinyújtott tésztával lezárom a tetejét,villával megszurkálom ,letakarom,1,5 órát pihentetem.Majd 180 fokra előmelegített sütőben kb 25 perc alatt készre sütöm.
Ha meghűlt,csokimázat főzök a tetejére,egy edénybe beleteszem a vizet,cukrot,és addig főzöm amíg elolvad a cukor,majd hozzáteszem a rumot kakaót,és ezt is felolvasztom benne folyamatos keverés mellett,majd leveszem a tűzről és hozzáadom a vajat és simára keverem,majd ezt a mázat ráöntöm a sütemény tetejére,kb 2 óra múlva szeletelem.
Hozzávalók:
A tésztához:
60 dkg liszt
5dkg porcukor
20dkg margarin
1 egész tojás
2dkg élesztő
1dl tejföl
csipet só
0,5 dl tej,pici cukor az élesztő felfuttatásához

Töltelék:
1 üveg sárgabarack lekvár
20dkg darált dió
10dkg cukor

Máz:
4ek víz
6ek cukor
3ek kakaó
1ek rum
10dkg vaj

Sajtos rúd



Ma elkészítettem a sajtos rudakat is,lett egy nagy fém dobozzal,de aztán lehet,hogy nem fog kitartani karácsonyig,mert a kislányom,és a férjem nagyon rácsaptak:-)
A lisztet  és a reszelt  sajtot a margarinnal elmorzsolom ,majd beleteszem a felfutott élesztőt,tejfölt és sózom,ezekkel tésztává gyúrom,lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtom,tojással megkenem a tetejét,megszórom reszelt sajttal kb 2 cm-es csíkokra vágom,sütőpapírral kibélelt tepsibe rakom,majd 180 fokra előmelegített sütőben kb 15-20 percig sütöm
Hozzávalók:
60dkg liszt
30dkg margarin
4ek tejföl
30-40 dkg reszelt sajt(fele a tésztába másik fele a tetejére)
5dkg élesztő
kb 1dl tej,1kk cukor,az élesztő felfuttatásához

Ebből a mennyiségből,kb. 6 tepsivel lett.

Baileys



A csokilikőrnél nem álltam meg,készítettem még baileyst is,biztos ami biztos,nehogy elfogyjon a csokilikőr:-),és tényleg ezt is tökéletesen megfelel akár karácsonyi ajándéknak is.
Tejszínt felmelegítettem,beletettem a kapuccinót ,porcukrot,és ezeket jól elkevertem a tejszínben, a vanília kivonatot, tejszínes mogyoró aromát,és rumot is hozzáadtam,és az egészet botmixerrel összekevertem,majd üvegbe töltöttem,és mehetett a másik mellé a hűtőbe,hagy érlelődjenek bennük az ízek:-)
Hozzávalók:
1dl habtejszín
3dl főző tejszín
6ek porcukor
2ek kapuccino
1kk tejszínes mogyoró aroma
1ek vanília kivonat
2,5dl fehér rum

Fűszeres csokoládélikőr



Csináltam már máskor is csokoládélikőrt,de fűszereset még nem ,és találtam Ildinyónál egy receptet és úgy döntöttem kipróbálom,jobban illik karácsonyhoz is,meg számunkra újdonság.
Meg is csináltam,és nem csalódtam egyáltalán,nagyon finom íze,illata van,és tényleg karácsonyi hangulatot idéz,ajándéknak is tökéletes.
Egy edénybe öntöttem vizet,beleraktam a cukrot,fahéjrudakat,egész szegfűszeget,és az egészet  fedő alatt főztem, hagytam forrás után még 1-2 percet ,majd hagytam egy 10-12 órát érlelődni a fűszereket a cukor szirupba,majd leszűrtem.
Feltettem egy edénybe a főző tejszínt,és a habtejszínt,melegíteni,fel is forraltam,majd levettem a tűzről,és beletettem a csokoládét,kevergettem,amíg teljesen el nem olvadt a csoki benne,majd amikor meghűlt,összeöntöttem a fűszeres cukor sziruppal,és a vodkával és az egészet összekeverem botmixerrel,üvegbe töltöttem,és beraktam a hűtőbe,de ahogy Ildinyó is írta,vigyázni kell,hogy ne sűrűn nyitogassuk a hűtőt,mert gyorsan elfogy:-)
Hozzávalók:
2dl víz
20dkg cukor
3egész fahéj rúd
3tk egész szegfűszeg
30dkg étcsokoládé
3dl habtejszín
2dl főzőtejszín
3dl vodka

Bonbon(karamellás,és kapuccinos)

Elkészítettem életem első bonbonjait,karácsonyra zömével saját készítésű ajándékokat készíttetem  így a bonbont is annak szántam a nagymamáméknak,még sok finomsággal egybekötve:).Motivációt,ötletet receptet:-)Edótól,és Bonbon mániától szereztem,csodás bonbonokat készítenek.Beszereztem kettő bonbon formát,és már csak az alkalmat vártam:-)
Kétfélét készítettem,egy kapuccinósat,amit Edónál láttam,és egy karamellásat,amit saját elképzelés alapján készíttetem.
Kapuccinós lett a fehér csokis,gőz felett felolvasztottam 10 dkg fehér csokit,kikentem vele a formát belűről,majd betettem a fagyasztóba 5 percre,közben főzött  3ek kapuccinóba tettem 5dkg fehér csokit,és azt is felolvasztottam gőz fölött,ez lett a töltelék,majd kivettem a formát  a fagyasztóból és megtöltöttem a töltelékkel,csak annyit hagytam el ,hogy fehér csokival letudjam zárni a tölteléket,majd visszatettem a hűtőbe kb 15 percre,majd kivettem,és lezártam a töltelék tetejét a maradék fehér csokival,vissza a hűtőbe,és egy pár óra múlva kinyomkodtam a formából.
Hozzávalók:
10 dkg fehér csoki a külsö részére
5dkg fehér csoki a tölteléknek
3ek főzött kapuccino

A tejcsokis karamellás lett,ugyanúgy készült mint a fehércsokis,csak a töltelék lett más ,volt itthon vajkaramellás  cukrom,8 db-ot összemorzsoltam ,adtam hozzá 1ek capuccinót(maradt az előzőből annyi),és gőz felett felolvasztottam,és ezt töltöttem a bonbonokba.
Hozzávalók:

10 dkg tejcsokoládé a külsö részhez
8db vajkaramellás cukorka
1ek kapuccino

Kakaspörkölt nokedlival-tejfölös uborkasalátával



Volt a fagyasztóban egy konyhakész kakas,gondoltam csinálok egy kakaspörit,a kakas házi,a nagymamámék tartanak csirkéket,úgyhogy igazi hazai:-).
A hagymát apró kockára daraboltam,majd forró olajon dinszteltem,mikor már üvegesre párolódott,hozzáadtam a darabolt paprikát,paradicsomot,sóztam,borsoztam,pirospaprikáztam(lecsót főztem),majd mikor már ezekkel is rottyant egyet ,hozzáadtam a kakast,felöntöttem egy pici vízzel,és fedő alatt puhára főztem.Közben elkészítettem a nokedlit,rétes lisztel  szárazon elkevertem a sót ,majd ráütöttem a tojásokat (annyi tojást szoktam ráütni,hogy szinte nem  is kell víz bele,csak akkor nehezebb kiszaggatni,mert nagyon  kemény,de viszont finomabb is:-) )és annyi vizet adtam hozzá,hogy megfelelő minőségű masszát kaptam, vizet feltettem forrni öntöttem bele egy pici olajat,hogy ne ragadjon össze,majd amikor már forrt a víz beleszaggattam a nokedlit,akkor jó,ha feljön a víz  tetejére,kiszedem leszűröm lecsöpögtetem.
Ha megvagyok elkészítem az uborka salátát is,az uborkát meghámozom,szeletelem,sózom,és hagyom egy 20 percet állni,hogy kiengedje a levét,majd leöntöm a  levét,belenyomok 2 gerezd fokhagymát 1ek ecetet 1 teás kanál cukrot,ezt jól összekeverem,hogy a cukor elolvadjon,majd izlés szerint tejfölt adok hozzá ezzel is elkeverem és kész is.
Hozzávalók:

1egész konyhakész kakas
1nagy fehér paprika
2 db paradicsom
2 fej hagyma
olaj,só ,bors,pirospaprika,víz

A nokedlihoz:

1kg rétesliszt
7 tojás
só,víz

Uborkasalátához:

1 szál kígyóuborka
2 gerezd fokhagyma
1ek ecet
1tk cukor
2ek tejföl

Babgulyás


Ma egy"fitneszes" ételt csináltam így karácsony előtt,babgulyást:-)
Előző este a babot beáztatom.Másnap felteszem a felkockázott csülköt (meg a csontos csülköt is) és a babot két gerezd fokhagymával ,babérlevéllel főni.Közben 1 nagy fej vöröshagymát olajon megdinsztelek lehúzom tűzről majd pirospaprikázom,hozzáadom a kockára vágott sertéshúst(lapockával készítettem),majd visszateszem a tűzre,és lepirítom a húst.Ezután hozzáadom a csülkös,babhoz a húst és amikor már félig megfőtt, hozzáadom a felkarikázott,zöldséget,répát és egy csokor zeller zöldet,sózni ,csak egy nagyon picit sóztam mert a füstölt csülök kellőképpen sós volt,közben elkészítem a csipetkét 1 tojásból ,meg lisztből pici sóval,ezeket összedolgozom,és borsó nagyságúra lisztes felületre kicsipkedem,közben hozzáadtam a gulyáshoz az apó kockára vágott krumplit,és amikor már szinte puha krumpli,akkor beleteszem a csipetkét,összeforralom a levessel és kész is van.
Hozzávalók:

kb. fél kg bab
1 füstölt csülök
kb 1kg sertéslapocka
3 babérlevél
3 répa
3 zöldség
3 közepes burgonya
1 csokor zeller zöld
2 gerezd fokhagyma
1 nagy fej vöröshagyma
só ,pirospaprika,olaj,víz

Csipetkéhez:
1 tojás
liszt amennyit felvesz
csipetnyi só

Krumpéistészta


Régen volt már krumplis tészta,és így az ünnepekhez közeledve,talán valami könnyebb ételt akartam készíteni ,mert a nehéz ételekből lesz részünk bőven:)
A krumplit megpucolom,felkockázom,majd felteszem főni sós vízben.A hagymát apró kockára vágom,megdinsztelem forró olajon,mikor már üvegesre dinsztelődött,lehúzom tűzről,és megszórom pirospaprikával,a megfőtt krumplit lecsöpögtettem,pépesre töröm,majd összekeverem a hagymával,ízlés szerint borsozom,Közben felteszek fizet a tésztának sózom és egy pici olajat is teszek bele,hogy ne ragadjon a tésztám,ha már forr a víz beleöntöm a tésztát,és pár perc alatt puhára főzöm,néha belekavargatok,majd leszűröm lecsepegtettem,és összekeverem a krumlival.
Sárgabarack befőttel fogyasztottuk.

Hozzávalók:

kb.1 kg krumpli
4 fej hagyma
olaj,só bors,pirospaprika
1 csomag nagy kockatészta

Virslis szezámmagos kifli-kukoricasálátával.


Fő ételnek,előételnek ,vendégvárónak,nagyon sokféle variáció lehetséges,nagyon finom bármelyik formában tálaljuk,nálunk ma ebédre volt.
A virsliket megfőzzük,ha megfőtt félretesszük,hagy hűljön ki,addig lereszeljük a sajtot,lisztes felületen kinyújtjuk a tésztánkat(én  fagyasztott leveles tésztát használtam),kb10-12cm négyzetekre felvágtam,megszórtam sajttal,majd a kihűlt virslit félbe vágtam ,rá tettem a tésztára és átlósan fölgöngyöltem,és sütőpapírral kibélelt tepsibe tettem ,a tetejét megkentem tojással. Szezámmagot készítek,picit beolajazott serpenyőbe lassú tűzön folyamatos ,kevergetés,forgatás közben megpirítjuk kb 8-10 perc,a megpirított szezámmaggal megszórtam a kiflik tetejét,180 fokra előmelegített sütőben kb20 perc alatt megsütöm.
Közben elkészítem a kukoricasalátát,a kukoricát vegetás vízben felteszem főni(fagyasztott kukoricát használtam).A tejfölt ,majonézt,mustárt,az apró kockára vágott lila hagymát,sót,citromlét,cukrot,alaposan összekeverem,majd a meg főt lecsöpögtetett  kihűlt kukoricát,összekeverem az elkészített mártással.

Hozzávalók,a kiflikhez:
12 db virsli
15 dkg trapista sajt(de lehet füstölt is,ha valaki úgy szereti)
leveles tészta(nekem 40 dkg volt a 3 tészta)
3-4ek szezámmag
1 egész tojás
olaj,liszt

Kukoricasaláta:

40dkg fagyasztott kukorica
2 kis doboz tejföl
2dl majonéz
1ek cukor
1tk mustár
fél fej lila hagyma
1tk citromlé

Lencsefőzelék


Tegnap ebédre lencsefőzelék volt,új évre szoktam lencsét főzni,de már ki voltam rá nagyon éhezve:) majd újévre lesz lencseleves:)
A lencsét előző este beáztatom,másnap felteszem főni  annyi sós vízben,hogy ellepje és teszek a vízbe még babérlevelet is,közben paprikás rántást készítek-,zsírt felolvasztom,lisztet,és piros paprikát teszek bele és simára keverem,a lencse amikor puhára főt félrehúzom a tűzről,folyamatos keverés közben belekeverem a rántást,visszateszem a tűzre,pici tejet öntök hozzá,összeforralom amíg besűrűsödik,ezután elzárom a gázt alatta.Amikor kihűlt,kiveszem belőle a babérleveleket, ízesítem tejföllel,ecettel,és cukorral.Hozzá sült virslit készítettem,de ízlés szerint ki mivel szereti.
Hozzávalók:

50 dkg lencse
3-4 db babérlevél
zsír,liszt pirospaprika a rántáshoz
tej,ecet,tejföl,cukor ízlés szerint

Retek krém


Megint kutakodtam Otisnál,és találtam megint egy finom kenegetős krémet(van még bőven nála:-)
Egy picit másképpen készítettem ahogy az eredeti recept van,hónapos retket használtam,jól megmostam,lereszeltem,majd félretettem amíg elkészítettem a krémet.
Tejfölt,házi készítésű sajtkrémet,mustárt,lila hagymát,fokhagymát,sót borsot,ezeket jól összekevertem,kinyomkodtam a retekből még a maradék vizet,beletettem a krémbe és összekevertem,pirítósra,reggelire vacsorára isteni finom,csak ajánlani tudom mindenkinek:-)
Hozzávalók ahogy én csináltam:

4 fej nagyobb retek
5ek tejföl
kb. 10 dkg házi sajtkrém
fél fej lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
1tk mustár
só,bors

Juventus címeres torta


Sógornőm, a keresztfiának  születésnapjára kérte,hogy csináljak egy Juventus-os tortát mert ők a kedvenc football csapata.Még soha nem csináltam ehhez hasonlót,(címeres tortát)itt- ott hagy is némi kívánni valót maga után,de saját hibáiból tanul az ember,és majd legközelebb,változtatok  néhány dolgon,de azért szerintem  nem lett annyira rossz.Tehát sütöttem 2db 4tojásos 26 cm-es kerek kakaós piskótát az elkészítését nem írom le itt megtalálod,csak az anyag mennyiséget írom le a bejegyzés végén,főztem hozzá  2 adag csoki krémet,kívül belül ezzel kentem meg,betettem a hűtőbe,és mikor a krém már megdermedt akkor vontam be fehér fondanttal,és azután díszítettem.A sablon formákat előre kivágtam egy pvc tányér alátétből :-),na itt rontottam el mert ez nem egy merev,és  így nagyon könnyen elmozdul a sablon kivágásánál,legközelebb egy merevebb, kemény anyagból kell kivágni a sablont.A piskóta hozzávalói:

4db tojás
36dkg liszt
33dkg cukor
30dkg margarin
1dl tej
1vaníliás cukor
1 sütőpor
2ek kakaó

Puncsgolyó


Ezt a receptet, még egy idős nénitől kaptam, esküvőkre vállalt sütést,és persze lakodalmak,nem múlhatnak el kókuszgolyók nélkül(vagy hempergethetjük sok mindenbe,ki hogy szereti),és mindig voltak sütemény szélezéskor piskóta maradékok  ,és azokból készített,kókuszgolyót-puncsgolyót,szinte az egész hozzávaló a sütésnek a maradékából tevődött össze,mennyiséget nemhatározott meg,mert mint mondta mindig más mennyiség volt,a lényeg az volt,hogy mindig olyan legyen a massza,hogy ne ragadjon,jó lehessen gombócot gyúrni belőle,
Tortát sütöttem,és ahogy levágtam egyenesre a tetejét maradt belőle,egy picike piskóta,amit összemorzsoltam egy tálba,csészébe kb fél deci vízebe beletettem,4ek cukrot,betettem a mikróba,hogy felolvadjon a cukor,miután felolvadt  ráöntöttem a piskótára(de jó ha van otthon szörpünk,azt is lehet ráönteni),hozzáadtam 4ek sárgabarack lekvárt,3ek csokis vajkrémet,1ek margarint.2 csapott kk fahéjat,1ek rum aromát,ezt az egészet alaposan összegyúrtam,és golyókká formáltam,majd meghempergettem  színes dekor darába,de lehet kókuszba,csoki darába,ki hogy szereti,akár még meggyet is lehet a közepébe tenni.(ha hagyjuk pár órát összeérni vagy akár egy napot is  akkor  azért jobban összeérnek az ízek)

Rakott karfiol


Volt egy fej karfiolom itthon,anyukám volt a piacon valamelyik nap és Ő hozta nekünk,nem tudtam még hogy  mit csinálok belőle,végül is rakott karfiol mellett döntöttem.
A karfiolt rózsáira szedem,megmosom,sós vízben felteszem fedő alatt puhára főni,mikor megfőtt leszűröm,kivajazott tepsibe rakom.
Egy nagy doboz tejfölt egy egész tojással,és egy tk vegetával összekeverek , ezt a karfiol tetejére öntöm,zsemlemorzsával megszórom,és 200 fokos sütőben 25 perc alatt készre sütöm.
Hozzávalók:

1 fej karfiol
1 nagy doboz tejföl
1 tojás
só,vegeta,zsemlemorzsa,vaj a tepsi kikenésére

Nem lehet abbahagyni csirke


Tegnapi ebédet maradékokból készítettem,maradt az előző napról egy fél csirke mellem,mert nagynak találtam az ananászos csirkéhez,és csak a felét használtam fel.Készítettem egy"panírt",liszt,pirospaprika,só,bors,majoranna,fokhagyma,őrölt kömény.A csirkemellet vékonyan felszeleteltem,sóztam és a panírba forgattam,majd egy kiolajozott tepsibe tettem a szeleteket.A tetejére tejfölt tettem( a tegnapi brokkoli krémből maradt fél fej hagyma),a hagymát rákarikáztam,volt még a hűtőbe egy darab trapista sajt azt ráreszeltem,és 180 fokos sütőben kb 45 percig sütöttem.Amíg sült sütöttem hozzá hasáb burgonyát serpenyőben.
A neve tükrözi ,hogy nem lehet abbahagyni.
Hozzávalók ehhez a mennyiséghez:
egy fél csirkemell
fél hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 kisdoboz tejföl
kb. 10dkg trapista sajt
só,bors,pirospaprika,majoranna,liszt őrölt kömény.

Brokkoli krém



Egy-két napja találtam Ottisnál ezt a receptet,(amit köszönök szépen:-) )alig vártam,hogy elkészítsem,ma délután már sor is került rá,és egyáltalán nem csalódtam benne,a pici lányom,megevett  3 pici szeletke kenyérrel (tényleg picik voltak a kenyerek:-) ),főztem mellé  gyümölcs teát,pirítóst teljes kiőrlésű kenyérből, isteni vacsora lett belőle.Picit módosítottam az eredeti recepten,de csak nagyon minimálisan,a brokkolit megmostam,és feltettem picit sós vízben főni,addig elkészítettem a krémet,összekevertem 2 dl majonézt(nekem nem volt itthon házi majonézem)egy nagy evőkanál tejfölt ,1tk mustárt ,1tk citromlét ,ezeket sóztam ,borsoztam,majd egy fél fej vöröshagymát,1 gerezd fokhagymát nagyon apró kockára vágtam,miután megfőtt a brokkoli lecsöpögtettem,és mikor már meghűlt hozzáadtam a hagymákat,és össze turmixoltam,majd a majonézes krémmel összekevertem,és kész is volt,ha hagynánk összeérni biztos finomabb lenne,de majd legközelebb(nem tudtuk kivárni:-) ),csak ajánlani tudom mindenkinek.
Hozzávalók ahogy én csináltam:

1 fej brokkoli
2dl majonéz
1ek tejföl
1tk mustár
1tk citromlé
fél fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
só,bors

Ananászos csirkemell



Ma egy egyszerű,gyors,és nálunk egy közkedvelt ebédet csináltam(kislányom egyik kedvence),ananászos csirkemellet.A csirkemell filét apró kockára vágtam,egy kevés olajon  megpirítottam, picit megsóztam,majd hozzáöntöttem egy ,dobozos  darabolt ananász konzervet levével együtt,és így fedő alatt puhára főztem,főztem hozzá 2 zacskó gyorsrizst,és összekevertem.
Hozzávalók:

1 kisebb csirkemell filé(én egy felet használtam,mert jó nagy volt)
1 doboz darabolt ananász konzerv

1 doboz gyorsrizs

Habcsók


Karácsony nem múlhat el habcsók nélkül ,úgyhogy elkészítettem azt is,de szerintem karácsonyig nem fog kitartani,mert a család egyből megtámadta,és rohamosan fogy:-),nem baj sokból nem tart elkészíteni,karácsonyig még majd csinálok.Tehát készítettem,fehéret,meg rózsaszínűt, a tojásfehérjét,meg a citromlevet,elkezdtem habbá verni,majd a a porcukrot,folyamatosan hozzászitáltam,és kemény habbá vertem(kb10-15 perc,amíg teljesen kifényesedett),majd kettéválasztottam,a felét megszíneztem paszta állagú ételfestékkel,tepsibe sütőpapírt vágtam,és habzsákkal kinyomtam a formákat,50 fokon kb 2 óráig szárítottam(a tetejére szórtam egy pici dekor darát)
Hozzávalók:

0,5kg porcukor
2 tojás fehérje
2tk citromlé
ételfesték a színezéshez
dekor dara a díszítéshez

Mézeskalács


Megsütöttem magunknak is a mézeskalácsokat karácsonyra,a családnak,már sütöttem idén,Mikulásajándék formájában,már csak magunknak voltam adós vele,a receptet nem írom le még egyszer itt megtalálod,3x ennyit sütöttem mint ami a képen látszik,mert a fele biztos elfogy karácsonyig:-)

Sajtal töltött fasírt


A mai ebéd  eredeti receptjét Gondaanyunál találtam még a héten,már akkor eldöntöttem,hogy ez lesz a hétvégi ebéd,annyira gusztán nézet ki a húsi. Picit egy két dolgon módosítottam a mi ízlésünk szerint,meg egy picit több húsból csináltam.Vöröshagymát,fokhagymát nagyon apróra aprítottam,  ,majd hozzáadtam  a darált húshoz,sóztam,boroztam,pirospaprikáztam,hozzá adtam még 2 tojást,tejben áztatott zsemlét(jól kinyomkodva),és a tegnapról maradt gombapörköltből,még 4-5 ek gombát (a szafttól leszűrve),ezeket összegyúrtam,majd egy  picit beolajozott alufóliára terítettem,sajtot reszeltem a tetejére,az alufólia segítségével feltekertem,(piskótatekercs formára)és tepsibe tettem(olajat nem tettem alá,mert az alufóliáról tapadt rá annyi amin megsült),előmelegített sütőben 160 fokon,kb 1 órán át sütöttem egy párszor meglocsoltam a kisült zsiradékkal,mikor már majdnem készen volt sűrített paradicsommal megkentem a tetejét,és kb még 8-10 percig sütöttem,nagyon guszta lett,és nagyon finom.Amíg sült a húsom,csináltam köretnek krumplipürét, a krumplit megpucoltam apró kockára vágtam(gyorsabban meg fő),sós vízben feltettem főni addig amíg teljesen megpuhult,majd leszűrtem beletettem egy tálba,hozzáadtam a teavajat,és krumplinyomóval az egészet (a vaj elolvad gyorsan, mert a krumplin még szinte forró) pépessé nyomtam,majd annyi tejet adtam még hozzá,folyamatos keverés mellett,hogy jó krémes legyen a püré.
Hozzávalók a fasírthoz ahogy Én csináltam:

1kg sertés darált hús
2 egész tojás
2 db zsömle
1 fej vöröshagyma
2gerezd fokhagyma
1 kis doboz gomba(én ahogy írtam gombapörköltből a maradékot tettem hozzá)
só,bors,pirospaprika
2 dl tej a zsömlék áztatásához
0,5 dl olaj
1 doboz sűrített paradicsom
10-15 dkg sajt

Krumplipüré:

1,5 kg krumpli
kb. 2dl tej
10 dkg teavaj

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Látogatotság: