Halászlé
Nálunk már hagyománnyá vált,hogy karácsony előtt,1-2 nappal a barátainkkal főzzük meg bográcsban (22 literes) kint a szabadban a halászlevet,olyan forralt boros-pálinkás bográcsolás :-)Habár mindig a fiúk szokták főzni,de megkért a a férjem,hogy tegyük fel a blogunkra,így karácsony előtt hátha valakinek segítséget nyújt az elkészítésében.
A paszirnak való halat (uszonyokat,fejeket,szeleteket,mi beletesszük az ikrát is),a felkockázott hagymát,és annyi vizet,hogy az egészet ellepje (úgy 2 ujjnyival), feltesszük főzni,majd ha már elkezdd forrni,beleaprítunk paradicsomot,paprikát,beleteszünk még erőspistát,sót,borsot és a halászlékockát,ezzel addig főzzük amíg lenem fő a hús a csontokról,majd levesszük a tűzről és az egészet át paszirozzuk,egy másik edénybe,majd a levet visszaöntjük a borácsba,beletszzük a halszeleteket,az hal tejet(ha van),megszórjuk pirospaprikával,hozzáöntünk 1,5 dl vörösbort,és ahogy elkezdd forrni onnantól számítva kb 10-15 percig főzzük.
Hozzávalók ahogy mi készítjük:
kb:9 kg hal (6kg ponty 3 kg kárász)ebből kb 2-3 kg maradt szeletnek a többi paszírba ment.
6 nagyobb fej vöröshagyma
1 fehérpaprika
2 paradicsom
1 doboz halászlékocka (12 db-os)
1,5 dl száraz vörösbor
1,5ek erőspista
só,bors,pirospaprika,víz
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nagyon jónak tűnik, s guszta is így a bográcsban. Lehet, hogy nekem is bográcsban kellene készítenem a kertben, a feleségem akkor nem dohoghatna, hogy büdös van a lakásban.
VálaszTörlésAprócska adag egy kis társaságnak... ;) :O
VálaszTörlésAz enyém holnap alapozódik - ennél sokkal kisebb mennyiségben.
Kellemes karácsonyt nektek!
Hobbychef,köszönöm,hideg nincs,forralt bort lehet inni,akkor javaslom az udvart:-)
VálaszTörlésEgycsipet,köszönjük szépen.
Nektek is Békés Karácsonyt!
Bográcsban az igazi a halászlé, jöhet egy tányérral:)
VálaszTörlésMég olvasni is jó volt :-) Micsoda hangulatos baráti főzőcskézés!
VálaszTörlésEgyébiránt meg imádom a halászlevet!!!
Tipp: másnap, ha megkocsonyásodott, a kocsonyás léből tegyetek 1-2 kanállal forró pirítósra. Überfinom!
Családi tűzhely máris küldöm:-)
VálaszTörlésViki,volt ám hangulatuk a fiúknak:-),igazság szerint mi nem is nagyon szeretjük a halászlevet,csak apukám,meg a sógorom,meg a barátok,meg a hangulat miatt szoktunk főzni:-)
Békés, Boldog Karácsonyt kívánok neked!
VálaszTörlésNagyon guszta a halászlé színe a bográcsban! Tetszik! :-)
VálaszTörlésMost sült meg a 4 rúd bejglim, és a kocsonya tesztelése van soron... Mindjárt merem tányérokba... Holnap fogjuk a halászlét főzni.
Boldog, békés, szeretetteljes karácsonyt kívánok! :-)
Este még jövök tortanézőbe, ha nem felejtem el!
De megkóstolnám!
VálaszTörlésBoldog, békés, szeretetteli karácsonyt Neked és szeretteidnek!:-))
Margitka köszönöm:-),majd megyek megnézem a végeredményt:-)
VálaszTörlésAndi köszönöm Nektek is!:-)