Nagyon finom ,könnyű sütemény,meg azért is szeretem,mert gyorsan elkészül(maximum 1 óra és már ehető is) meg sokféleképpen variálható,nyáron a friss gyümölcsökkel,eper,málna stb. télen meg amilyen befőtt van otthon.
Sütöttem egy 30x40 tepsibe egy vizes piskótát, a piskóta hozzávalói:
6db tojás
6ek cukor
6 púpos evőkanál liszt
2ek kakaó
4ek víz
1dl olaj
0,5 cs sütőpor
A tojásokat szétválasztom a fehérjéből kemény habot verek,a sárgájához hozzáadom a cukrot,és jól kikeverem,szinte addig amíg ki nem fehéredik ,majd hozzá adom az olajat,vizet és a kakaót ezekkel is jól összedolgozom,majd a fehérjéből felvert habot beleforgatom a masszába,és a lisztben elkevert sütőport folyamatos keverés mellett beleszitálom és egyenletesre elkeverem.,majd a sütőpapírral kibélelt tepsibe 180 fokon előmelegített sütőben 15 percig sütöm.(tű próbát csináljunk)
Közben elkészítem a túrókrémet,hozzávalók:
0,5 kg túró(lehet több is ki hogy szereti)
2cs vaníliás cukor
20dkg porcukor
25dkg vaj (margarin)
A szoba hőmérsékletű vajat,és a porcukrot habosra keverem,majd hozzáadom a vaníliás cukrot és a túrót és alaposan összekeverem,én össze is szoktam mixerrel keverni,nem töri össze a túrót.
ha megvagyunk,rákenjük a meghűlt piskótára,és a tetejére rátesszük a meggyet,lehet ,úgy is,hogy mondjuk 5x5 kockákat akarunk majd szeletelni és csak 1 darabokat teszünk,vagy pedig jól megterítjük gyümölccsel,ki hogy szereti,én most szeletenként 1 darabot pakoltam a gyümölcsből,elkészítjük a szelét a tetejére,hozzávalók:
1,5cs zselatin (Horvát ilonást használok)kb. 40g
3ek cukor
5dl gyümölcslé(befőtt leve)
3dl víz
(Nekem itt 4dl befőtt leve volt,így 4dl vizet is adtam hozzá,és a cukor mennyisége is attól függ milyen édes a gyümölcslevünk.)A cukrot a vizet és a zselatint,fel tesszük főzni folyamatos keverés mellet,majd hozzáöntjük a gyümölcslevet,és ezzel forrás után 1-2 percig főzzük,majd ha picit hűlt akkor ráöntjük a piskótára,célszerű,egy olyan tepsibe,vagy tálcára tenni a piskótánkat,ami magasabb az oldala kb 1cm-el a piskótánknál,vagy a túró krémet a piskóta pereménél magasabbra hagyjuk,hogy a zselé ne folyjon le,betesszük a hűtőbe,hogy megdermedjen,és 15 perc múlva,már ehetjük is.