Közeleg a karácsony készülődünk a receptekkel,a menüsorral,hát nálunk nem tudom,hogy hogy lesz a menü sor,mert lehet,hogy éppen a kórházban töltjük a karácsonyt,ha a fiatalember nem hajlandó időben érkezni,de azért legyünk optimisták,karácsonyt már itthon ünnepeljük,a csöppségünkkel kibővülve:-)
Na de,hogy kicsit előre haladjunk,ma elkészítettük a férjemmel az életünk első bejglijét.A napokban kértem el anyukám receptjét,nagyon finom bejglit szokott készíteni minden karácsonyra,de szerettük volna már mis is megtanulni az elkészítését,tegnap aztán megláttam
Gizánál az Ő bejglijét,nagyon tetszett az elkészítési módja is ,a recept között nincs is nagy különbség inkább az elkészítés módja más,és gyorsan elhatároztam,hogy a kettőt összegyúrva készítem el az első bejglinket.
A lisztet,a zsírt meg a vajat kimértem,és betettem a fagyasztóba kb fél órára.Közben elkészítettem a tojássárgáját cukorral tejjel összekevertem majd belemorzsoltam az élesztőt.Kivettem a fagyasztóból a lisztet,zsírt és a vajat, egy tálba bele öntöttem a lisztet,hozzá a cukrot,vaníliás cukrot ,egy csipetnyi sót,bele reszelem a citromhéját ,és hozzá daraboltam a zsiradékokat is,majd az egészet összemorzsoltam,majd az elkészített élesztős masszával összegyúrtam.Anyukám receptje szerint is négyfelé lehet osztani a tésztát,de Ő 3 felé szokta,egy,diós,egy mákos egy kakaóst szokott készíteni egy adagból,most én mégis 4 egyenlő részre mértem szét,így kaptam 4 db 30 dkg-os tésztát,rátettem egy tányérra,és betettem a hűtőbe kb 40-50 percre.
Közben elkészítettem a diós,és mákos töltetéket.
A diót (vagy a mákot ugyanúgy készül mind a kettő),a cukrot, vaníliás cukrot,a citrom reszelt héját,és a mazsolát egy edénybe összekeverem,majd annyi vizet adok hozzá,hogy jó sűrű masszát kapjak,majd az egészet felfőzőm,majd visszahűtöm,és ezzel töltöm meg a bejgliket.
A tésztát kinyújtottam kb 25x30 cm-es téglalapra,majd a visszahűtött töltelékeket ketté osztottam,és azzal töltöttem meg a kinyújtott tésztát,kettő dióst,kettő mákost, minden oldalon elhagytam kb 1-1 cm-t a töltetékkel,felhajtottam az oldalain a tésztát a töltelékre ,majd jó szorosan elkezdtem feltekerni, (nagyon jó kis film van a
Gizánál róla)kézzel még megigazgattam,majd egy sütőpapírral bélelt tepsire tettem a rudakat.Felvertem egy tojást,ezzel megkentem a bejglit,majd félre tettem hogy megszáradjon a tojás rajta(kitettem az ablakba),ez kb fél óra volt,majd,egy tojásfehérjével ismét megkentem megint hagytam kb fél órát száradni,mielőtt betettem volna a sütőbe megszurkáltam villával,hogy a gőz eltudjon párologni belőle majd 160 fokra előmelegítettem a sütőt,és légkeverésen 25 percig sütöttem(25 perc után feltekertem még 180 fokra a sütőt és 5 percig még sütöttem akkor repedt szét egy picit 2 rúd bejgli,lehet,hogy nem kellett volna feltekerni,hanem még 160 fokon 5 percig sütni ).Amikor megsült hagytam a tepsiben kihűlni,majd nem bírtam ki és megvágtam:-),nem azért,hogy mi sütöttük,de nagyon finom lett:-)
Hozzávalók 4db 30dkg-os tésztához:
70dkg liszt
9dkg cukor
2cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
15dkg vaj
10dkg zsír
2 tojás sárgája
csipet só
1dl tej
2dkg élesztő
1 tojás és egy fehérje a kenegetéshez
A diós töltelékhez:
25dkg darált dió
15dkg cukor
2cs vaníliás cukor
5dkg mazsola
1,5-2 dl víz
1 citrom reszelt héja
A mákos töltelékhez:
20dkg mák
15dkg cukor
2cs vaníliás cukor
5dkg mazsola
1,5-2 dl víz
1 citrom reszelt héja