Cékla savanyúság
Most nem tortával,vagy süteménnyel érkeztem,hanem egy nagyon finom savanyúság recepttel.A múlt héten kiszedtük a földből a céklát egy részét letettük a pincébe céklás ételekhez,a többi részéből savanyúságot készítettünk ,nagy örömünkre lett is belőle 11 üveggel :-)
A recept amit leírok egy rokonunktól való,évek óta ez a recept alapján készítik a céklát és nagyon bevált,gyorsan ,és könnyen elkészíthető ,és nagyon finom.
A céklát egészbe megfőzöm,majd ha készen van hideg vízben teszem így könnyedén lejön a héja,és a kívánt vastagságra felszeletelem,tisztára mosott lecsöpögtetett üvegbe rakom,majd a tetejére 1 teáskanálnyi reszelt tormát teszek.Elkészítem a levet amivel majd felöntöm a céklát: hideg vízben ,beleteszem a sót,cukrot,ecetet,és a szalicilt,és addig kevergetem amíg teljesen felolvad benne minden,majd ezzel a lével felöntöm a céklát,hogy ellepje az egészet,a tetejére egy késhegynyi őrölt köményt szórok,lezárom az üveget és mehet a hűvös spejzba,egyből fogyasztható,de ha egy pár napot érik akkor azért sokkal finomabb:-)
Hozzávalók :
1liter hideg víz
1,5dl 10% ecet
1ek só
6ek cukor
egy csapott kávés kanál szalicil
reszelt torma
üvegenként egy késhegynyi őrölt kömény.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
De jó is lesz ez télen!:-)
VálaszTörlésNellike,finom ez nyáron is,csak addigra nem marad:-),nagyon szeretjük:-)
VálaszTörlésÉn is nagyon szeretem a céklát! Tiéd biztos finom!:)
VálaszTörlésMeddig áll ez így? ... Valóban nem is forralod fel a vizet a léhez?
VálaszTörlésÉn is ezt a változatot ismerem, és nagyon szeretem!!
VálaszTörlésMary,igen nagyon finom:-)
VálaszTörlésMargitka,amíg el nem fogyasztod addig eláll,mint egy befőtt:-)Csakis hideg vízben kell elkeverni a hozzávalókat.
Marika,nagyon finom az biztos:-)
Hú én is nagyon szeretem, de eltevéssel még nem próbálkoztam. Le is mentem hogyan kell csinálni, hátha.. :)))
VálaszTörlésNagyon szeretem, csak fehér felsőben nem szabad ennem, mert mindig leeszem vele magam :)))
VálaszTörlésNagyon szeretem!:)
VálaszTörlésPanna,érdemes jó kis recept:-)
VálaszTörlésBianka,hát igen abba nagyon veszélyes enni:-))
Kriszta,mi is:-)Megkaptam a könyvet amit itt is nagyon szépen köszönök,írok mailt is!:-))