Croissan
Egy pár hete láttam Krisztánál ezt a csodás receptet,Ő meg Limaránál,amit nagyon köszönök,és már akkor nagyon megtetszett,el is készítettem akkor szinte egyből,csak nem készítettem fotót róla,most reggelire elkészítettem,megint,és most le is fotóztam.A lisztet,sót,cukrot,tojást,kefirt,és a tejben felfuttatott élesztőt,egy tálba öntöttem,jól összegyúrtam,dagasztottam,majd betettem a hűtőbe 1,5 órára,Amikor kivettem a hűtőből,7 egyenlő részre osztottam a szépen megkelt tésztát,és elkezdtem kinyújtani,a rétegeket,jó vékonyra,és ahogy kinyújtottam egy réteget,rá reszeltem a tetejére az előtte jó behűtött vajat(fagyasztóba is be lehet tenni egy jó órára előtte a vajat),egy 25 dkg-os margarint hat részre kell elosztani,mert minden réteg közé reszelünk vajat,kivéve az utolsó,rétegre nem.Amikor ezzel megvagyunk,az egészet egy nagy kerek formává nyújtjuk,majd felcikkezzük,16-20 egyenlő részre ,(attól függ mekkora croissanokat szeretnénk)és a szélesebb részétől elkezdjük feltekerni,ha esetleg ízesíteni szeretnénk,lekvárral,vagy nutellával,vagy bármi egyébbel akkor ilyenkor tehetünk bele,mielőtt feltekernénk,(én sajtost készítettem most,de az előzőnél,mogyorókrémet,és lekvárt is tettem bele),ha feltekertük,akkor sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Betehetjük akár a hűtőbe is éjszakára ,és csak reggel sütjük meg,vagy félretesszük egy 20-30 percre,(addig is még nő egy picit)addig előmelegítjük a sütőt 180 fokosra.mielőtt betennénk a sütőbe megkenjük felvert tojással a tetejét és megszórjuk sajttal,én legalább is megszórtam,de lehet szezámmaggal,stb, kinek mi a szimpatikus,majd mehet a sütőbe,és 15-17 perc alatt megsütjük..Ha csak másnap reggel sütjük akkor hideg sütőben sütjük ugyanúgy 180 fokon 25-30 percig.
Hozzávalók:
70 dkg liszt
1tk só
4ek cukor
2tojás+1 a lekenéshez
1 kisdoboz kefir vagy joghurt
2dl tej
5dkg élesztő
25dkg margarin
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
ez tavaly nálam is befutó volt, ideje lenne megismételni. csak most épp zsemlehét zajlott, Tücsök Bogár finomságai voltak egymás után terítéken
VálaszTörlésEzek aztán étvágygerjesztőek lettek!
VálaszTörlés4Gyerek,na meg a gyömbér sör:-),nagyon tetszett a recepted:-)
VálaszTörlésErinacea,meg finomak is nagyon jó recept!:-)
Jajj,de szépek lettek!:-)Köszi az említést!
VálaszTörlésNálunk is őrjöngő siker volt :-) Ideje lenne megint nekilátni!
VálaszTörlésGyönyörűségesek lettek, képzelem a fogyási sebességét :-)))
Köszönöm Kriszta,meg a receptet is:-)
VálaszTörlésViki,köszi szépen:-)Gondolhatod meddig tartott:-),múltkor nem tudott kihűlni,el is fogyott egy pillanat alatt,ma 20 darab elfogyott egy szemig,pedig 3-an voltunk rá,abból a 2 éves kislányunk az egyik:-))
Én is megsütöttem, (majdnem meg is égettem, úgy is) isteni volt! Nagyon jó kis recept!
VálaszTörlésMentve........csorog a nyálam :))
VálaszTörlésMár annyiszor néztem Limaránál ezt a receptet...ez most annyiban módosult, h a tiedet is nézni fogom egy ideig...aztán majd meg is sütöm.
VálaszTörlésGyönyörűek lettek!
Olyan szép aranyszínűek!:-)Fincsi lehetett!
VálaszTörlésMuszáj lesz kipróbálnom nekem is! Imádom a croissant. Régen rengeteget ettem..
VálaszTörlésNagyon guszták! :-)
VálaszTörlésValamikor én is sütögettem, de valahogy meg is feledkeztem róla...
Marika,ugye milyen jó recept:-)
VálaszTörlésJuci,készítsd el nem bánod meg:)
Adél köszönöm,ne várakoztasd:-),tuti hogy utána sűrűn elfogod készíteni:-)
Nelli,azok voltak,gyorsan elfogyott:-)
Panna,ha kipróbálod akkor megint sokat fogsz enni,az tuti,mert ízleni fog:-)
Margitka,köszönöm kedves vagy:-)Akkor itt az ideje elővenni újra:-)
Nagyon jó néz ki, már meg is kivántam,ki fogom probálni.
VálaszTörlésHú, de rég csináltam, jó hogy eszembe juttattad!Bár úgy az igazi, ha már a teraszon üldögélve lehet csipegetni a croissant a reggeli kávé mellett :)
VálaszTörlésRózsika próbáld is,nem fogod megbánni:-)
VálaszTörlésBianka köszönöm:-)
Vesta,mi már úgy ettük a hétvégén:-)