Diós kosár
Egy rokonunk megkért,hogy süssek neki diós kosárkát,mert nagy kedvenc a család körében és a kislányát a névnapján nem tortával ,hanem inkább süteménnyel szeretné meglepni.
A receptet régebben a sógornőm anyósától kaptam,de még soha nem készítettem el ez volt az első alkalom:-).A lisztet,porcukrot sütőport,vaníliás cukrot egy nagy tálba szárazon összekeverem,majd vajat belemorzsolom,azzal is összegyúrom,majd hozzáadom a tojássárgáját,meg a tejfölt,és ezzel jól összegyúrom,egy jó kis linzer tésztát kapok.A kosárformákat olvasztott zsírral alaposan kikenem,majd kibélelem a tésztával,kb-3-4 mm vastagon,egy kis kanál lekvárt teszek az aljára,majd a tetejére,az elkészített diós habos krémet,amit úgy készítek,hogy a tojásfehérjéket gőz felett cukorral kemény habbá verem,majd a diót hozzáöntve , a citrom levét is hozzáadva óvatosan összeforgatok,hogy ne törjön a hab,majd az így elkészített kosárkákat tepsire teszem,előmelegített sütőben 180 fokon-kb 15-18 percig sütöm,amikor kiveszem a sütőből hagyom egy picit hűlni és még melegen kiveszem a formából.
Hozzávalók:(ez a mennyiségből kb 30-35 kosárka lesz)
A tésztához:
40dkg liszt
20dkg margarin
10dkg porcukor
3 tojássárgája
1cs vaníliás cukor
1cs sütőpor
3ek tejföl
A diós habhoz:
3 tojásfehérje
20dkg darált dió
20dk porcukor
1ek citromlé,vagy egy negyed citrom leve
kb. 10 dkg lekvár a kosárka aljára.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Igazi pepecs munka, respekt!!!
VálaszTörlésHa vendégségben vagy itt-ott találkozok vele, mindig eszek belőle, mert enni bezzeg szeretem - de csinálni nem :-)
Osztóm Viki véleményét:) csinálni nem de enni igen:)!
VálaszTörlésJól néznek ki!
Viki,nem is olyan pepecs,én is azt gondoltam,de pik-pakk megvolt,jó egy picit segítettet a férjecském is:-))
VálaszTörlésEgy pici,köszönöm,jó enni azért tényleg jobb:-)
Csorog a nyálam érte :)
VálaszTörlésNa igen, én sem vállaltam még ilyent be, de ennék belőle, biztos finom!
VálaszTörlésHú de guszták! Jöhet egy kosárka.
VálaszTörlésjuj de jó, ez az a süti lehet, amit nagynénéim sütöttek gyerekkoromban. Ők linzer körökre halmozták a dióhabot és a tetejébe meggybefőttet nyomtak.Ki is próbálom a receptedet!
VálaszTörlésHú, ez a diós hab az omlós tésztában nagyon bejön!
VálaszTörlésA habját én annyira szeretem.:-)
VálaszTörlésNagyon finom!!!
VálaszTörlésIsteni lehet! Az én formáim is arra várnak , hogy megtöltsem őket ilyen finomsággal. :)
VálaszTörlésJajj, én nemrég sütöttem, de most megint úúúgy ennék! Pedig korábban azt hittem, nem is szeretem a diót. :D
VálaszTörlésNagyon rég én is készítettem, akkor több időm és türelmem volt...Annyira kivánatosak, hogy csak rá veszem magam és hamarosan elkészítem.
VálaszTörlésBianka legközelebb teszek Neked félre!:-)
VálaszTörlésOtti,nem annyira macerás,vállald be!:-)
Mónika elvitték egy szemig,majd legközelebb:-)
Életünk és ételeink,biztos,hogy ilyet sütöttek,készítsd el egyszerű:-)
Családi tűzhely,egyet értek!:-)
Erinacea,nagyon finni,volt:-)
Nelli,finom ott a nem habos rész is:-))
Szemirámisz,akkor ne várakoztasd a formákat,nem fogod megbánni!:-)
Egycsipet,ugye,hogy milyen finom,és nem is bonyolult?!:-)
Juci,Te biztos kirázod a kisujjadból,ha kész vagy megyek kóstolóra:-)
Csodálatosak lettek a kosárkáid!!! Én is imádom őket, csak nincs formám és így még nem sütöttem, na de felcsigáztál vele és venni fogok juszt is.:))
VálaszTörlésAranyosak lettek! ... Nálunk is nagy kedvenc a diós süti. Vagy a piskótába, vagy a krémbe, de sűrűn kerül a finomságokba mindig dió! Holnapra is tervezek valamit! :-)
VálaszTörlésGiza érdemes venni meg megsütni,mert nagyon finom,vásárokban 100 forintos boltban sok helyen lehet venni és ne is olyan drága!:-)
VálaszTörlésMargitka,nagyon szeretjük mi is,na majd meg lesem a diósodat:-)
En ezt a receptet annyival egeszitettem ki hogy tettem mindegyik kosarkaba a lekvara 1-2 szem kimagvalt meggyet es ra a dioshab nagyon finom:)
VálaszTörlés