Halászlé





Nálunk már hagyománnyá vált,hogy karácsony előtt,1-2 nappal  a barátainkkal főzzük meg   bográcsban (22 literes) kint a szabadban  a halászlevet,olyan forralt boros-pálinkás bográcsolás :-)Habár mindig  a fiúk szokták főzni,de megkért a a férjem,hogy tegyük fel a blogunkra,így karácsony előtt hátha valakinek segítséget nyújt az elkészítésében.
A paszirnak való halat (uszonyokat,fejeket,szeleteket,mi beletesszük az ikrát is),a felkockázott hagymát,és annyi vizet,hogy az egészet ellepje (úgy 2 ujjnyival), feltesszük főzni,majd ha már elkezdd forrni,beleaprítunk  paradicsomot,paprikát,beleteszünk még erőspistát,sót,borsot és a halászlékockát,ezzel addig főzzük amíg lenem fő a hús a csontokról,majd levesszük a tűzről és az egészet át paszirozzuk,egy másik edénybe,majd a levet visszaöntjük a borácsba,beletszzük a halszeleteket,az hal tejet(ha van),megszórjuk pirospaprikával,hozzáöntünk 1,5 dl vörösbort,és ahogy elkezdd forrni onnantól számítva kb 10-15 percig főzzük.
Hozzávalók ahogy mi készítjük:

kb:9 kg hal (6kg ponty 3 kg kárász)ebből kb 2-3 kg maradt szeletnek a többi paszírba ment.
6 nagyobb fej vöröshagyma
1 fehérpaprika
2 paradicsom
1 doboz halászlékocka (12 db-os)
 1,5 dl száraz vörösbor
1,5ek erőspista
só,bors,pirospaprika,víz

10 megjegyzés:

  1. Nagyon jónak tűnik, s guszta is így a bográcsban. Lehet, hogy nekem is bográcsban kellene készítenem a kertben, a feleségem akkor nem dohoghatna, hogy büdös van a lakásban.

    VálaszTörlés
  2. Aprócska adag egy kis társaságnak... ;) :O
    Az enyém holnap alapozódik - ennél sokkal kisebb mennyiségben.

    Kellemes karácsonyt nektek!

    VálaszTörlés
  3. Hobbychef,köszönöm,hideg nincs,forralt bort lehet inni,akkor javaslom az udvart:-)

    Egycsipet,köszönjük szépen.
    Nektek is Békés Karácsonyt!

    VálaszTörlés
  4. Bográcsban az igazi a halászlé, jöhet egy tányérral:)

    VálaszTörlés
  5. Még olvasni is jó volt :-) Micsoda hangulatos baráti főzőcskézés!

    Egyébiránt meg imádom a halászlevet!!!

    Tipp: másnap, ha megkocsonyásodott, a kocsonyás léből tegyetek 1-2 kanállal forró pirítósra. Überfinom!

    VálaszTörlés
  6. Családi tűzhely máris küldöm:-)

    Viki,volt ám hangulatuk a fiúknak:-),igazság szerint mi nem is nagyon szeretjük a halászlevet,csak apukám,meg a sógorom,meg a barátok,meg a hangulat miatt szoktunk főzni:-)

    VálaszTörlés
  7. Békés, Boldog Karácsonyt kívánok neked!

    VálaszTörlés
  8. Nagyon guszta a halászlé színe a bográcsban! Tetszik! :-)
    Most sült meg a 4 rúd bejglim, és a kocsonya tesztelése van soron... Mindjárt merem tányérokba... Holnap fogjuk a halászlét főzni.
    Boldog, békés, szeretetteljes karácsonyt kívánok! :-)
    Este még jövök tortanézőbe, ha nem felejtem el!

    VálaszTörlés
  9. De megkóstolnám!
    Boldog, békés, szeretetteli karácsonyt Neked és szeretteidnek!:-))

    VálaszTörlés
  10. Margitka köszönöm:-),majd megyek megnézem a végeredményt:-)

    Andi köszönöm Nektek is!:-)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Látogatotság: