Sólet



Ma sóletet készítettem ebédre,nagyon régen készítettem már,és ettünk volna már nagyon:-). Anno gyerekkoromban a házban ahol laktunk, lakott egy zsidó néni, anyukám tőle kapta a receptet. Persze az eredeti recept ahogy Ő készítette, libahússal van, de én marhahússal szoktam készíteni .
A babot előző este beáztattam.Ma reggel a római tálat kizsíroztam, és elkezdtem a hozzávalókat lerakni benne. Egy sor bab, majd a tetejére gersli, apróra vágott vöröshagyma, fokhagyma, felszeletelt marhahús, és füstölt hús, egy kanál zsír, majd ismét egy sor bab, gersli, hagyma, fokhagyma, marhahús, füstölt hús, majd a végét babbal zártam, egy picit megsóztam, pirospaprikát szórtam rá, egy kanál zsír ment a tetejére, és felöntöttem vízzel, hogy ellepje, lefedtem, és ment a sütőbe, 3 órán át rajta volta tál teteje , az utolsó órában levettem a tetejét a tálnak,és úgy hagytam főni,hogy elpárologjon a felesleges lé,hogy jó sűrű szaftos legyen. A végén külön lábasban főtt tojást készítettem hozzá(a tojás házi nagymamám tyúkjai tojták:-) ). Odarakni nem sok munka, a sülési ideje sok, de megéri, mert nagyon finom étel:-)

Hozzávalók:

50 dkg bab
15 dkg gersli
40 dkg marhahús
25 dkg füstölt hús
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só, pirospaprika
zsír, víz
tojás

14 megjegyzés:

  1. Nálunk főleg a férjem és a fiaim értékelnék. Ők nagyon szeretik a babos ételeket. Guszta így a tálalásod! Egy picit én is ennék belőle! :-)

    VálaszTörlés
  2. Ditta!Ma én viszem a tányérkámat!:-)Annyira jól néz ki, biztos nagyon, nagyon finom is volt.A gerslit én is szívesen használom.

    VálaszTörlés
  3. Ez most jól esne, igazi hóesésbe való kaja! :):)

    VálaszTörlés
  4. ilyent még nem ettem, de ennék. küldesz belőle?
    sajna akkora római tálat még nem láttam amelyben símán főzhetnék min. 6 személyre.

    VálaszTörlés
  5. Még nem készítettem, de imádom

    VálaszTörlés
  6. Én se ettem még de így ránézésre bevállalnám!
    Nagyon guszta!:)

    VálaszTörlés
  7. Nem ettünk mi sem, de biztos most már ki fogom próbálni! Nálunk is csülkös bableves volt a tegnap:)

    VálaszTörlés
  8. Régóta készül erre az ételere, hogy én is elkészítem. A férjem már nagyon várja :) Guszta lett nagyon!

    VálaszTörlés
  9. Ez nálunk is nagy kedvenc.nagyon szeretjük!

    VálaszTörlés
  10. Nagyon mutatós lett, gratulálok:) Úgy látszik, most többen babban "utazunk", nálam babgulyás van:)

    VálaszTörlés
  11. Megkostolnám én is, mert még ilyet nem ettem soha!
    Nagyon finomnak néz ki!

    VálaszTörlés
  12. Nagyon guszta!!!! Még én sem ettem, de szívesen megkóstolnám.:) Lehet erőt veszek magamon és elkészítem a te recepted alapján.

    VálaszTörlés
  13. Margitka nálunk mindenki szereti,már el is fogyott az összes:-)

    Nelli sajna elfogyott,tegnap még volt belőle ,látod nem figyeltem:-),na majd legközelebb!:-)

    Pipacs,így van legfőképpen hideg időkben az igazi:-)

    4Gyerek legközelebb küldök ígérem:-),hát az én rómaim kicsi lenne az tuti:-)

    Bianka,mi is nagyon imádjuk:-)

    Mary,nagyon finom kóstold majd meg:-),köszi.

    VálaszTörlés
  14. Erus azt is szeretjük nagyon:-)

    Otti,köszi,akkor tessék meglepni a papát:-)

    Egy pici el is hiszem:-)

    Gyöngyi tudjátok Ti is hogy mi a finom:-)

    Juci,meg kell kóstolnod,nagyon finom:-)

    Gizus,köszi,próbáld ki nem fogsz csalódni,a recept nagyon jó,eredeti,zsidó recept:-)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Látogatotság: