Foszlós fonott kalács



A minap láttam Troll anyunál ezt a foszlós fonott kalácsot,Ő meg Max konyhájából hozta a receptet,ezúton is köszönjük Max ezt a fantasztikusan finom kalács receptet!Ma kicsit nyugodtabb nap volt ,így  gondoltam meglepem a kis családomat ezzel a fincsi kaláccsal,nem tudtam ,hogy milyen lesz a végeredmény,mert még nem hogy fonottat,de még semmilyen kalácsot nem készítettem,mindenesetre követtem mindent a leírtak szerint úgy gondoltam úgy nem lehet nagy gond.A hozzávalókat reggel kivettem a hűtőből,mert szigorúan szoba hőmérsékletűnek kell lennie a hozzávalóknak( kb 2 órával az elkészítés előtt).A hozzávalókat kenyérsütő gépbe beletettem ebben a sorrendben: tej,tejszín,tojássárgája,olvasztott vaj,olaj,só,vaníliás cukor,cukor,liszt(ek),szárított élesztő,elindítottam a dagasztó programot,majd amikor készen lett,egy tálba kivettem a tésztát letakartam és ott hagytam kelni kb 1 óra hosszát.Amikor eltelt az egy óra akkor hat egyenlő részre osztottam a tésztát ,és egyforma henger alakúra sodortam,ezután a három hengert összefontam,na itt egy picit meggyűlt a bajom a fonással,mert ilyet sem nagyon végeztem még,csak utoljára kislánykoromban:-),na a lényeg,hogy úgy ahogy sikerült,egy sütőpapírral bélelt tepsibe tettem ,ez lett az alja a kalácsnak,picit lelapítottam és a másik három hengerből készült fonást rátettem a tetejére,majd összecsíptem a végeit.Felvertem egy egész tojást,és ezzel megkentem a kalácsot,majd a sütő aljában tettem egy lábasban kb 2 dl vizet 50 fokosra kapcsoltam a sütőt és betettem a kalácsot 45 percig keleszteni,majd kivettem megkentem ismét tojással,feltekertem maximumra a sütőt és 15 percig sütöttem a kalácsot,na én itt változtattam 8 perc után,mert nekem a maximumon nagyon elkezdett sülni,így visszavettem 200 fokra majd ahogy leteltt a 15 perc levettem a hőfokot 165 fokra és még így 30 percig sütöttem,nekem így süt a sütőm,de ahogy Maxnál is lehet olvasni,minden sütő más és más ki kell kísérletezni,én is tudom most már,hogy 200 fokról elég indítani a sütést.A végeredmény egy fantasztikus finom kalács,amit csak ajánlani tudok mindenkinek aki még nem készítette el ezt a kiváló receptet.

Hozzávalók:

50dkg finomliszt
16dkg rétesliszt
10dkg cukor
2tk só
1cs vaníliás cukor
2dl tej
0,7dl tejszín
6dkg olvasztott vaj
1ek olaj
2db tojássárgája
1 egész tojás a kenéshez
1cs szárított élesztő (12 g)

13 megjegyzés:

  1. Na kérem, így kell elveszíteni a kalács-sütő szüzességet :-)) Szép lett, és tudom is, hogy mennyire finom!

    Ügyi vagy és szédületes az energiád a kicsi és a pici mellett!

    VálaszTörlés
  2. Viki köszi,valamikor el kell kezdeni:-),tényleg nagyon finom lett,na de Neked nem kell bemutatni:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon rendes ez a baba, hogy hagy neked egy kis szabadidőt!
    Gyönyörű lett a kalács. Hogy van ennyi energiád? :)

    VálaszTörlés
  4. Csodálatos lett a kalácsod:)Tényleg nagyon jó recept, nekem is nagyon tetszik. Az én sütőmben is elég volt a 200 fok, maximumon megégett volna. Ügyes és energikus kismama vagy, gratulálok:)

    VálaszTörlés
  5. Dittus, csodálatos lett a kalácsod. Gyönyörű a fonása, és látszik milyen foszlós. Kicsiket, nagyokat egyaránt puszilom.:)

    VálaszTörlés
  6. Gyönyörű szép lett, gratulálok! Nagyon finom, már én is megsütöttem. :)

    VálaszTörlés
  7. Ditta, ügyes vagy!
    Nekem is meg kell már sütnöm, úgy ráóhajtottam.

    VálaszTörlés
  8. Gyönyörű lett a Tied is. Mostmár nekem is újra sütni kell. Az elsőnél én is így jártam, az is majdnem megégett. Nagyon jó Max receptje!!

    VálaszTörlés
  9. Így elsőre meg amúgy is nagyon jól sikerült ;)

    VálaszTörlés
  10. Remélem, hogy jól vagytok! :-)

    A kalácsod pedig nagyon szép lett, gyönyörű a bélzete is! :-)

    VálaszTörlés
  11. Petra,tényleg egy szavam nem lehet,jó vannak azért rosszabb napok,de zömével egy angyalka:-)Azért amikor sütkérezek akkor általában van segítségem,zömével a férjem:-)

    Trollanyu,köszönöm a receptet még egyszer,igen nekem is elkezdett sülni rendesen,még jó,hogy észre vettem:-)

    Gizus,köszönöm,én is mi is puszilunk benneteket!:-)

    Csilla,köszönöm,hát én sem először és utoljára készítettem az biztos:-)

    Mariska,köszi,feltétlenül süsd meg!:-)

    Marika,köszi,így van kiváló a recept az biztos.puszi!

    Panna,köszi szépen:-)

    Margitka,köszönjük,jól és egyre nagyobbak vagyunk!Puszilak!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Látogatotság: