Slambuc bográcsban



Még talán a múlt évben láttam a paprika tévén, a Táj-Föld című műsorban,ezt az ételt,sokszor hallottam már róla,de enni még nem ettem.Vártuk,hogy egy picit olyan idő legyen,meg időnk is legyen rá,hogy kint bográcsban elkészítsük ezt az ételt, ma egészen tűrhető idő van kint,jó azért  hideg van,de legalább szélcsendes,és nem esik semmi.Bent elkészítettük az alapanyagokat : szalonnát,,füstölt tarját,hagymát krumplit,felkockázva,felaprítva,3ek lecsót,pirospaprikát,sót,és a lebbencstésztát.
A szalonnát lesütöttem a zsírjára,majd kivettem a bográcsból,beletettem a forró zsírba a lebbencstésztát,majd barnára pirítottam,kiszedtem a bográcsból a tésztát is,majd beletettem az apróra vágott hagymát,mikor üvegesre párolódott,ment bele a piros paprika,beletettem a krumplit,a lecsót,a füstölt húst,vissza a szalonnát,pici sót,és felöntöttem annyi vízzel,hogy ellepje az egészet,majd kb egy 40 percig főztem,40 perc után visszatettem a lebbencstésztát,és kb még 20 percig főztem,közben már csak mozgattam-forgattam a bográcsot,nem kevergettem,hát egy picit oda is kapta az alját,szerintem egy picit több vizet elbírt volna még,de a végeredmény azért finom lett ,jól megpuhult a tészta a krumpli a hús,minden,szóval egy remek bográcsos étel.

Hozzávalók:
15dkg füstöltszalonna
20dkg füstölt tarja
2 fej vöröshagyma
kb 2kg burgonya
kb 60 dkg lebencstészta
2ek lecsó(vagy egy paprika és egy paradicsom)
pirospaprika,só

14 megjegyzés:

  1. Jaj de ügyes vagy! Bográcsozol! Megáll az eszem :-)

    Felénk ez "népi eledel", és rettentően szeretem! Tarja nélkül, csak krumpli és tészta, nyami!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól néz ki! Elképzelem, milyen finom volt!

    VálaszTörlés
  3. Köszi Viki!A hideget leszámítva,tiszta bográcsos idő van:-)El is hiszem,hogy szereted,nagyon fincsi lett,most ettünk először,de tuti,hogy nem utoljára,a tarjával,vagy füstölt husival szerintem nem árt neki az ember,habár ahogy én is tudtam füstölt hús nélkül készül.

    VálaszTörlés
  4. Én sokat hallottam róla, de még nem készítettem el.Azt hiszem felveszem a listámra! Biztos nagyon finom.

    VálaszTörlés
  5. Mi itt a Hajdúságban a slambucot csupán négy összetevőből készítjük: lebbencstészta, krumpli, só, szalonna. (Hiszen a pásztornak ennél több hozzávalója nem is nagyon volt a pusztán) Aranyszabály, míg fő, 32-szer meg kell forgatni az ételt, mert csak akkor az igazi. És mindig a család férfitagja készíti...

    VálaszTörlés
  6. És a tésztát nem kell megpirítani, mert az már a lebbencs.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm, én Békés megyei vagyok és nem nagyon emlegették arra fele a felmenőim. De mentve a mappámba a recept. Köszönöm

      Törlés
  7. Nagyon fincsi lehetett. Hasonlóan készítette az "Öreget" Férjem Nagymamája. Én tőle tanultam, főztem már, igaz akkor nem füstölt szalonnával indítottam, csak olajon pirítottam meg a tésztát, de a végén füstölt kolbásszal megízesítettem. A régi blogomon fenn is van. http://hzias.blog.kulinarisvilag.hu/2010/10/08/oreg/

    Más: Hogy vagytok? Hogy van a Picúrka?? És hogy fogadta Kislányod?? - ha nem túl indiszkrét a kérdés.

    VálaszTörlés
  8. Nem kostoltam de nagyon odavagyok , nagyon guszta.
    Csorog a nyálam! Finom lehet!

    VálaszTörlés
  9. Ez az én fiaim nagyon szeretnék, jó tartalmas étel.Ahogy kicsit jobb idő lesz én is megfőzöm kint bográcsban.Most szakad a hó nálunk.

    VálaszTörlés
  10. Szia!

    Tarjával vagy valami jó kis füstös husival oké. Másképp a krumpli meg a tészta páros nem az esetem.

    Az általam rendezett játékon a Random.org segítségével neked Chef Viki blogja jutott.
    őt itt találod: http://thechefviki.blogspot.com/

    Játék határideje Febr.20.

    Sok sikert.

    VálaszTörlés
  11. Nem készítettem még slambucot, de ez olyan jól néz ki, hogy kedvem lenne most azonnal nekiállni. :))

    Off: remélem, jól vagytok. :) Puszi.

    VálaszTörlés
  12. Én is Békés megyei vagyok, de nálunk ez a Hortobágy-i étel igencsak ismerős. Tudod mikor főztem sokszor? - amikor a lakásépítés befejezési időszaka volt, s mellette az udvart is rendbe kellett szedni. Nem volt időm a konyhában lenni, de a kinti takarítás mellett a bográcsban simán megfőtt a slambuc. Isteni finom :)

    VálaszTörlés
  13. Mariska,tényleg nagyon finom,csak ajánlani tudom.:-)Puszi

    Ibcsi,én is így voltam vele hallani hallottam,de nem ettem még soha:-)

    Kedves Névtelen!
    Én is tudom,hogy sok féleképpen készítik,az is lehet,hogy a szalonnás az eredeti,de mint sok ételt ezt is készíthetjük nagyon sok módon ahány hely annyi szokás,mint mondtam is ezt az elkészítését a paprika tv-ben láttam,és ott így készítették ahogy én is,és a tésztát is megpirították előtte.Mint általában minden bogrács ételt ezt is a férjem készítette,gondolok itt a tűz rakás a kevergetés a forgatásra,én csak mondtam,hogy mit hogyan:-)
    Azért köszönöm a tájékoztatást:-)

    Marika,megnéztem,nagyon guszta lett az enyém nem lett ilyen szaftos,de majd legközelebb:-)Köszönjük nagyon jól vagyunk,holnap leszünk egy hónaposak,Fannikánk nagyon jól fogadta,és jól is kezeli a dolgot,egyre jobban megbarátkozik a kicsi tesóval:-)Puszi

    Jucika,jön a jó idő akkor feltétlenül készítsd el nem bánod meg:-)Puszi

    Nellike,biztos ízlene nekik,nálunk is esett tegnap,de most szép idő van:-)Puszi.

    4Gyerek,köszönöm,szerintem is az azért mindenképpen kell bele husi:-)

    Egycsipet,Neked is azt tudom csak mondani,hogy bogrács szezonban kötelező!:-)Köszönjük jól vagyunk,eszünk alszunk ,növünk,és várjuk a jó időt:-)Puszi.

    Vikuci,szerintem is és nem is bonyolult,gyorsan elkészül,Te sem szoktál bele szalonnán kívül semmit tenni?Puszi.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Látogatotság: