Paprikás kovászos kenyér


Ha van egy kicsi időm akkor többnyire  kovászos kenyeret szoktam sütni magunknak,de van amikor paprikával és őrölt köménnyel is megszoktam fűszerezni.A kovászos kenyér receptét Terikénél találtam ,amit ezúton is köszönök,nagyon nagyon finom ,könnyű,nem morzsál,és még napokig(már amikor marad belőle) jó puha marad,meg mint mondtam isteni finom.A paprikás kenyeret meg Margitkánál láttam,ami szintén nagyon finom,így gondoltam,hogy a kovászos fehér kenyérhez teszek pirospaprikát,és őrölt köményt,és így sütöm meg,a végeredmény nagyon finom lett,nagyon megszerettük ezt a picit fűszeres kenyeret.
A hozzávalókat beleteszem a kenyérsütőgépbe alulra folyékony hozzávalókat:víz,olaj,ecet,méz,cukor,só,a lisztet amiben elkeverem a pirospaprikát,és az őrölt köményt,élesztőt rámorzsolom,és végül a kovászt ,és elindítok egy dagasztó programot nálam 1,5 óra,kiveszem a jó megkelt tésztát,és kenyeret formázok belőle,pataki tál aljába sütőpapírt teszek,és a kenyeret beleteszem,letakarom és kb50-55 percig még kelesztem , 5-10 perc múlva megmetszem a kenyeret egy éles késsel,ilyenkor lehetne rajzolgatni a kenyérre,ahogy Terike is csinálja meseszépre, érdemes megnézni a kenyereit,de nekem valahogy még az nem megy , vannak próbálkozások,na de majd egyszer sikerül :-). Közben a tál tetejét beáztatom, amikor a kelésből még egy 15-20 perc van hátra akkor bekapcsolom a sütőt 210 fokra. Amikor megkelt a kenyér ráborítom a tetejét,de ha nagyon megkelt akkor egy sütőpapír is elég,hogy ne égjen meg a kenyerünk, mert én már jártam úgy,hogy annyira megkelt,még sütés közben is,hogy a tetejét alig bírtam levenni,belekelt a tetőbe:-),szóval beteszem a sütőbe,45 percig sütöm,majd leveszem a tetejét,és még 13-15 percig hagyom ,hogy szép pirosra süljön,majd rácsra teszem,és hagyom meghűlni.
A gyors kovászhoz : a vízbe beleteszem az olajat,sót ,lisztet ,tetejére morzsolom az élesztőt,és jól összekeverem , 5-10 perc múlva megmozgatom egy  kicsit megint,majd letakarom,és hagyom 1-2 órát kelni,és már használható is,de betehetjük a hűtőbe is,és amikor használni szeretnénk elővesszük.


Hozzávalók:
3,5dl víz
3ek olaj
1ek ecet
1ek cukor
1ek só
1kk méz
2tk pirospaprika
1tk őrölt kömény
80dkg BL 55 liszt
2dkg élesztő

Kovász:
1,4dl víz
15 dkg BL 55 liszt
1tk só
1ek olaj
2dkg élesztő

6 megjegyzés:

  1. Dittusom ! - ez itt is nagyon-nagyn szép. Valamikor én is sütöttem paprikás kenyeret. Méghozzá úgy, hogy megfeleztem a tésztát, egyikm felébe beledolgoztam a pirospaprikát. Kinyújtottam mindkét adagot, egymásra terítettem és feltekertem. Így születtek az én piros szárnyú pillangós kenyereim :)
    Ügyes vagy !

    VálaszTörlés
  2. Vikuci köszönöm,ez nagyon jól hangzik,és nagyon szép lehet
    még nem is láttam olyat,szét nézek nálad,hátha találok képet róla:-)

    VálaszTörlés
  3. De szép színe van:) Én még sosem sütöttem kenyeret, de ezt nagyon megkívántam:)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép kenyeret sütöttél! Én sem sütöttem még paprikásat de kipróbálom.
    Köszönöm a blogomra való utalást! Puszi Terike

    VálaszTörlés
  5. Ditta!
    Gyönyörű kenyeret sütöttél! Látom, hogy a csodás torták mellett megy ez is Neked! Ügyes vagy nagyon! :-)

    VálaszTörlés
  6. Kati nagyon egyszerű pedig,és persze nagyon finom is :-)

    Terike,én köszönöm a remek receptet :-)puszi

    Margitka köszönöm,és persze a paprikás kenyér receptet is,elkészítettem a leírtak szerint a tiedét,nagyon finom fűszeres,szaftos kenyérke :-)puszi

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Látogatotság: