Bejgli




Közeleg a karácsony készülődünk a receptekkel,a menüsorral,hát nálunk nem tudom,hogy hogy lesz a menü sor,mert lehet,hogy éppen a kórházban töltjük a karácsonyt,ha a fiatalember nem hajlandó időben érkezni,de azért legyünk optimisták,karácsonyt már itthon ünnepeljük,a csöppségünkkel kibővülve:-)
Na de,hogy kicsit előre haladjunk,ma elkészítettük a férjemmel az életünk első bejglijét.A napokban kértem el anyukám receptjét,nagyon finom bejglit szokott készíteni minden karácsonyra,de szerettük volna már mis is megtanulni az elkészítését,tegnap aztán megláttam Gizánál az Ő bejglijét,nagyon tetszett az elkészítési módja is ,a recept között nincs is nagy különbség inkább az elkészítés módja más,és gyorsan elhatároztam,hogy a kettőt összegyúrva készítem el az első bejglinket.
A lisztet,a zsírt meg a vajat kimértem,és betettem a fagyasztóba kb fél órára.Közben elkészítettem a tojássárgáját cukorral tejjel összekevertem majd belemorzsoltam az élesztőt.Kivettem a fagyasztóból a lisztet,zsírt és a vajat, egy tálba bele öntöttem a lisztet,hozzá a cukrot,vaníliás cukrot ,egy csipetnyi sót,bele reszelem a citromhéját ,és hozzá daraboltam a zsiradékokat is,majd az egészet összemorzsoltam,majd az elkészített élesztős masszával összegyúrtam.Anyukám receptje szerint is négyfelé lehet osztani a tésztát,de Ő 3 felé szokta,egy,diós,egy mákos egy kakaóst szokott készíteni egy adagból,most én mégis 4 egyenlő részre mértem szét,így kaptam 4 db 30 dkg-os tésztát,rátettem egy tányérra,és betettem a hűtőbe kb 40-50 percre.
Közben elkészítettem a diós,és mákos töltetéket.
A diót (vagy a mákot ugyanúgy készül mind a kettő),a cukrot, vaníliás cukrot,a citrom reszelt héját,és a mazsolát egy edénybe összekeverem,majd annyi vizet adok hozzá,hogy jó sűrű masszát kapjak,majd az egészet felfőzőm,majd visszahűtöm,és ezzel töltöm meg a bejgliket.
A tésztát kinyújtottam kb 25x30 cm-es téglalapra,majd a visszahűtött töltelékeket ketté osztottam,és azzal töltöttem meg a kinyújtott tésztát,kettő dióst,kettő mákost, minden oldalon  elhagytam kb 1-1 cm-t  a töltetékkel,felhajtottam az oldalain a tésztát a töltelékre ,majd jó szorosan elkezdtem feltekerni, (nagyon jó kis film van a Gizánál róla)kézzel még megigazgattam,majd egy sütőpapírral bélelt tepsire tettem a rudakat.Felvertem egy tojást,ezzel megkentem a bejglit,majd félre tettem hogy megszáradjon a tojás rajta(kitettem az ablakba),ez kb fél óra volt,majd,egy tojásfehérjével ismét megkentem megint hagytam kb fél órát száradni,mielőtt betettem volna a sütőbe megszurkáltam villával,hogy a gőz eltudjon párologni belőle majd 160 fokra előmelegítettem a sütőt,és légkeverésen 25 percig sütöttem(25 perc után feltekertem még 180 fokra a sütőt és 5 percig még sütöttem akkor repedt szét egy picit 2 rúd bejgli,lehet,hogy nem kellett volna feltekerni,hanem még 160 fokon 5 percig sütni ).Amikor megsült hagytam a tepsiben kihűlni,majd nem bírtam ki és megvágtam:-),nem azért,hogy mi sütöttük,de nagyon finom lett:-)

Hozzávalók 4db 30dkg-os tésztához:

70dkg liszt
9dkg cukor
2cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
15dkg vaj
10dkg zsír
2 tojás sárgája
csipet só
1dl tej
2dkg élesztő
1 tojás és egy fehérje a kenegetéshez

A diós töltelékhez:

25dkg darált dió
15dkg cukor
2cs vaníliás cukor
5dkg mazsola
1,5-2 dl víz
1 citrom reszelt héja

A mákos töltelékhez:

20dkg mák
15dkg cukor
2cs vaníliás cukor
5dkg mazsola
1,5-2 dl víz
1 citrom reszelt héja

10 megjegyzés:

  1. Dittus GRATULÁLOK ezekhez a csodálatos bejglikhez!!! Nagyon szépek lettek, és el sem akarom hinni, hogy te még nem sütöttél bejglit.

    Drága Dittusom, nem is tudtam, hogy kisbabát vársz!!! Nagyon örülök, és nagyon szorítok neked, hogy minden a legsimábban menjen a szülésnél. Ennél csodálatosabb ajándékot nem is hozhatna Nektek a Jézuska. Puszillak, és vigyáz magadra(magatokra)

    VálaszTörlés
  2. Bizony ügyesek vagytok mindketten, én sem készítettem még soha bejglit, nálunk nem szokás, nálunk kalács készül. Én sem tudtam, hogy babát vár, adja Isten, hogy a Karácsonyt már vele is ünnepeljétek:)

    VálaszTörlés
  3. Elsőre tökéletesek lettek:) Gratulálok, kívánom, hogy minden simán menjen és meghozza nektek a Jézuska a legszebb ajándékot:)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szépek lettek! Én sem tudom megállni, mindig frissen el szokott fogyni az első rúd (és szinte egymagam eszem meg :P). :))

    VálaszTörlés
  5. Gizus,nagyon köszönöm a jó kívánságaidat,és tényleg ez az első bejglink:-)Puszi!

    Kati,köszönöm nagyon aranyos vagy,remélem én is hogy együtt karácsonyozunk már:-)

    Petra,köszönöm kedves vagy:)

    Trollanyu,nagyon köszönöm kedves vagy nagyon!:-)

    Egycsipet,köszönöm,nem is csodálom nagyon nehéz neki ellenállni:-))

    VálaszTörlés
  6. Gyönyörűek a bejglieid, ezúttal kívánok kellemes Ünnepeket Neked és szeretteidnek!

    VálaszTörlés
  7. Jutka köszönjük szépen,Neked és a családodnak is békés ünnepeket!

    VálaszTörlés
  8. Ügyesek vagytok, szó se róla, szépek lettek, és tele töltelékkel, nagyon nyami. :)))
    Szeretnék én is gratulálni, és minden jót kívánni!! :)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Látogatotság: