Fehér kenyér
Elkészítettem életem első és második  kenyerét,és nem dicsekvés képen írom,de nagyon finom lett:-)
Először is a kenyérsütő-dagasztó gépről írnék,mivel eddig még nem volt ilyenem,és ahogy a díjak a héten az ölembe hullottak így történt a kenyérsütővel is:-) Vikivel beszélgettem,amikor az első cipót segített elkészíteni,és említettem,hogy kézzel dagasztottam a cipót,és hatalmas meglepetésre felajánlotta,hogy van neki egy felesleges kenyérsütő-dagasztó gépe,és nekem adná ajándék címén,aminek hihetetlen módon megörültem és gyorsan el is fogattam:-), s amit itt is szeretnék nagyon szépen megköszöni :-),és be is mutatnám  íme a csodamasina:-)Nagyon hálás vagyok Vikinek,mert egy remek receptet adott a sütő mellé nekem,nem tudom,hogy melyik bejegyzésében szerepel ez a recept a rengeteg finom kenyér recept közül,de majd ha megmondja akkor belinkelem.A vizet, ecetet,cukrot,sót beletettem kenyérsütőgébbe ,majd belekanalaztam a lisztes keveréket,ami kenyér (BL80),rétes,és finom lisztből állt,és a tetejére rámorzsoltam az élesztőt,és a gép elvégezte a teendőit,kevert dagasztott,pihent,és így tovább:-)Amikor ezzel végzett beletettem egy kelesztőtálba,és kb 50 percig hagytam kelni a tésztát,majd lisztes felületre borítottam,kenyérré formáztam s egy sütőpapírral kibélelt tepsire helyeztem, ráhúztam egy nagy nejlont,és hagytam alatta tovább kelni,40 perc után lehúztam a nejlont,és szikével bevágtam a kenyeret,és hagytam még 20 percet így tovább kelni a fólia alatt ,így szépen megnyílik a vágás rajta,addig a sütőt feltekertem 220 fokra és hagytam melegedni,és az aljába tettem egy lábasba kb2-3 dl vizet,hogy gőzös sütőben sülhessen a kenyér,20 perc elteltével levettem a fóliát a kenyérről megspricceltem vízzel és mehetett a sütőben 45-50 percig sütöttem 180 fokon,majd amikor megsült rácsra tettem ,és egy picit megspricceltem vízzel ,és így hagytam hűlni tovább már amennyi időt adtam neki,mert sokáig nem bírtam ki,hogy ne vágjam fel a finom forró kenyeret:-),az az illat ami terjengett a konyhában ,valami isteni volt:-),pedig szépen elkezdett cserepesedni is,az egész kenyéren még annyira nem látszik,de amikor már hűlt egy picit,ott már jobban látszik:-).Pici,füstölt kolbász Erdélyi szalonna,paradicsom,tökéletes hozzá:-)
Leírom a hozzávalókat ahogy én készítettem,mert a Viki,volt olyan előre látható,hogy tudta,hogy a fele nem lesz itthon amit felírt,így több variációt leírt ezúton ezt is nagyon köszönöm:-)

Hozzávalók:

 2,7dl víz30 dkg kenyér liszt
10 dkg rétes liszt
10 dkg finom liszt
1ek ecet
1tk só
1tk cukor
2,5dkg élesztő

Itt a második kenyerem is, ezt ma sütöttem,annyiban más mint az előző,hogy nem volt már kenyér lisztem,és így fele fele arányban rétes és finom liszt került bele a többi összetevő az ugyanaz..


15 megjegyzés:

 1. Gratulálok a kenyérsütőhöz. Nagyon gusztusos lett a kenyér.

  VálaszTörlés
 2. Viki mindenkit meg tud lepni!:D
  Használd egészséggel a kenyérsütőt!:)
  Csodaszépek a kenyérkéd!:) Gratulálok.

  VálaszTörlés
 3. Ditta ! Majdnem végigbőgtem az olvasást, de most komolyan mondom. Tudta ez a kenyérsütő, hogy hova kell neki kerülni :)

  Dittus! Tudod hány ember, és milyen hosszú ideig várakozik arra, hogy végre egy ilyen gyönyörű cserepes kenyeret süssön ? - Neked elsőre sikerült. Gratulálok.

  Ámulok és bámulok, s közben azon gondolkodom, hogy azért nem rendes ám Tőled, igy felbosszantani az ember lányát, azzal az erdélyi szalonnával, meg azzal a jókora kolbásszal :) :) --- de azt hiszem ez a kenyér megérdemelte.

  Minden elismerésem a Tiéd, a gépet pedig tiszta szívből küőldtem és kívánom, hogy sokáig hasznát vedd, vegyétek, s a konyhádat mindíg ilyen csodálatos frissensült kenyér illata lengje be.

  VálaszTörlés
 4. Angi,köszi.

  Mary,köszi szépen,igen meglepett,de a Viki már csak ilyen:-))

  Viki,komoly?:-),köszönöm szépen ,nem volt nehéz dolgom,jó masinám van meg jó receptem:-)
  A szalonna meg a kolbász el is fogyott a kenyérrel együtt:-)

  VálaszTörlés
 5. Gratulálok az ajándékhoz, igazán csodaszép kenyeret sütöttél vele!:-))

  VálaszTörlés
 6. Meseszépek a kenyereid, gratulálok!

  VálaszTörlés
 7. Jaj de szépségesek!

  A gépet használd egészséggel! Most is bebizonyosodott, hogy az angyalok bezony köztünk járnak :-)

  VálaszTörlés
 8. Gratulálok ezekhez a gyönyörűséges kenyerekhez!!!
  Na és persze a kenyérsütőgéphez is, használd egészséggel és süssél még sok-sok finom kenyeret.
  Viki pedig tényleg egy igazi ANGYAL!!!!:)

  VálaszTörlés
 9. Gyönyörű nem találok szavakat

  VálaszTörlés
 10. Gratulálok a gépedhez!
  gyönyörűséges a kenyered.nagyon szép !

  VálaszTörlés
 11. Andi köszi szépen:-9

  Erinacea,Neked is köszönöm szépen:-)

  Chef Viki,köszi szépen,ugye,hogy itt vannak a földön?!:-)

  Gizi köszi szépen:-)Igen a Viki egy földre szállt Angyal!:-))

  Bianka,köszönöm szépen:-)

  Egy pici,köszi szépen:-)

  VálaszTörlés
 12. Nagyon szépet sütöttél, gratulálok! :)

  VálaszTörlés
 13. Egy csipet köszi ,aranyos vagy:-)

  VálaszTörlés
 14. Én is csak gratulálni tudok Neked a kenyérsütőgépedhez is! ( Vikinek is a jó lelkéért!)
  Igazán nagyon szép kenyereket sütöttél! :-)

  VálaszTörlés
 15. Margitka,köszönöm szépen,pedig ezek voltak az első kenyereim:-))

  VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Látogatotság: