Rakott karfiol
Volt egy fej karfiolom itthon,anyukám volt a piacon valamelyik nap és Ő hozta nekünk,nem tudtam még hogy mit csinálok belőle,végül is rakott karfiol mellett döntöttem.
A karfiolt rózsáira szedem,megmosom,sós vízben felteszem fedő alatt puhára főni,mikor megfőtt leszűröm,kivajazott tepsibe rakom.
Egy nagy doboz tejfölt egy egész tojással,és egy tk vegetával összekeverek , ezt a karfiol tetejére öntöm,zsemlemorzsával megszórom,és 200 fokos sütőben 25 perc alatt készre sütöm.
Hozzávalók:
1 fej karfiol
1 nagy doboz tejföl
1 tojás
só,vegeta,zsemlemorzsa,vaj a tepsi kikenésére
Nem lehet abbahagyni csirke
Tegnapi ebédet maradékokból készítettem,maradt az előző napról egy fél csirke mellem,mert nagynak találtam az ananászos csirkéhez,és csak a felét használtam fel.Készítettem egy"panírt",liszt,pirospaprika,só,bors,majoranna,fokhagyma,őrölt kömény.A csirkemellet vékonyan felszeleteltem,sóztam és a panírba forgattam,majd egy kiolajozott tepsibe tettem a szeleteket.A tetejére tejfölt tettem( a tegnapi brokkoli krémből maradt fél fej hagyma),a hagymát rákarikáztam,volt még a hűtőbe egy darab trapista sajt azt ráreszeltem,és 180 fokos sütőben kb 45 percig sütöttem.Amíg sült sütöttem hozzá hasáb burgonyát serpenyőben.
A neve tükrözi ,hogy nem lehet abbahagyni.
Hozzávalók ehhez a mennyiséghez:
egy fél csirkemell
fél hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 kisdoboz tejföl
kb. 10dkg trapista sajt
só,bors,pirospaprika,majoranna,liszt őrölt kömény.
Brokkoli krém
Egy-két napja találtam Ottisnál ezt a receptet,(amit köszönök szépen:-) )alig vártam,hogy elkészítsem,ma délután már sor is került rá,és egyáltalán nem csalódtam benne,a pici lányom,megevett 3 pici szeletke kenyérrel (tényleg picik voltak a kenyerek:-) ),főztem mellé gyümölcs teát,pirítóst teljes kiőrlésű kenyérből, isteni vacsora lett belőle.Picit módosítottam az eredeti recepten,de csak nagyon minimálisan,a brokkolit megmostam,és feltettem picit sós vízben főni,addig elkészítettem a krémet,összekevertem 2 dl majonézt(nekem nem volt itthon házi majonézem)egy nagy evőkanál tejfölt ,1tk mustárt ,1tk citromlét ,ezeket sóztam ,borsoztam,majd egy fél fej vöröshagymát,1 gerezd fokhagymát nagyon apró kockára vágtam,miután megfőtt a brokkoli lecsöpögtettem,és mikor már meghűlt hozzáadtam a hagymákat,és össze turmixoltam,majd a majonézes krémmel összekevertem,és kész is volt,ha hagynánk összeérni biztos finomabb lenne,de majd legközelebb(nem tudtuk kivárni:-) ),csak ajánlani tudom mindenkinek.
Hozzávalók ahogy én csináltam:
1 fej brokkoli
2dl majonéz
1ek tejföl
1tk mustár
1tk citromlé
fél fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
só,bors
Ananászos csirkemell
Ma egy egyszerű,gyors,és nálunk egy közkedvelt ebédet csináltam(kislányom egyik kedvence),ananászos csirkemellet.A csirkemell filét apró kockára vágtam,egy kevés olajon megpirítottam, picit megsóztam,majd hozzáöntöttem egy ,dobozos darabolt ananász konzervet levével együtt,és így fedő alatt puhára főztem,főztem hozzá 2 zacskó gyorsrizst,és összekevertem.
Hozzávalók:
1 kisebb csirkemell filé(én egy felet használtam,mert jó nagy volt)
1 doboz darabolt ananász konzerv
só
1 doboz gyorsrizs
Habcsók
Karácsony nem múlhat el habcsók nélkül ,úgyhogy elkészítettem azt is,de szerintem karácsonyig nem fog kitartani,mert a család egyből megtámadta,és rohamosan fogy:-),nem baj sokból nem tart elkészíteni,karácsonyig még majd csinálok.Tehát készítettem,fehéret,meg rózsaszínűt, a tojásfehérjét,meg a citromlevet,elkezdtem habbá verni,majd a a porcukrot,folyamatosan hozzászitáltam,és kemény habbá vertem(kb10-15 perc,amíg teljesen kifényesedett),majd kettéválasztottam,a felét megszíneztem paszta állagú ételfestékkel,tepsibe sütőpapírt vágtam,és habzsákkal kinyomtam a formákat,50 fokon kb 2 óráig szárítottam(a tetejére szórtam egy pici dekor darát)
Hozzávalók:
0,5kg porcukor
2 tojás fehérje
2tk citromlé
ételfesték a színezéshez
dekor dara a díszítéshez
Mézeskalács
Megsütöttem magunknak is a mézeskalácsokat karácsonyra,a családnak,már sütöttem idén,Mikulásajándék formájában,már csak magunknak voltam adós vele,a receptet nem írom le még egyszer itt megtalálod,3x ennyit sütöttem mint ami a képen látszik,mert a fele biztos elfogy karácsonyig:-)
Sajtal töltött fasírt
A mai ebéd eredeti receptjét Gondaanyunál találtam még a héten,már akkor eldöntöttem,hogy ez lesz a hétvégi ebéd,annyira gusztán nézet ki a húsi. Picit egy két dolgon módosítottam a mi ízlésünk szerint,meg egy picit több húsból csináltam.Vöröshagymát,fokhagymát nagyon apróra aprítottam, ,majd hozzáadtam a darált húshoz,sóztam,boroztam,pirospaprikáztam,hozzá adtam még 2 tojást,tejben áztatott zsemlét(jól kinyomkodva),és a tegnapról maradt gombapörköltből,még 4-5 ek gombát (a szafttól leszűrve),ezeket összegyúrtam,majd egy picit beolajozott alufóliára terítettem,sajtot reszeltem a tetejére,az alufólia segítségével feltekertem,(piskótatekercs formára)és tepsibe tettem(olajat nem tettem alá,mert az alufóliáról tapadt rá annyi amin megsült),előmelegített sütőben 160 fokon,kb 1 órán át sütöttem egy párszor meglocsoltam a kisült zsiradékkal,mikor már majdnem készen volt sűrített paradicsommal megkentem a tetejét,és kb még 8-10 percig sütöttem,nagyon guszta lett,és nagyon finom.Amíg sült a húsom,csináltam köretnek krumplipürét, a krumplit megpucoltam apró kockára vágtam(gyorsabban meg fő),sós vízben feltettem főni addig amíg teljesen megpuhult,majd leszűrtem beletettem egy tálba,hozzáadtam a teavajat,és krumplinyomóval az egészet (a vaj elolvad gyorsan, mert a krumplin még szinte forró) pépessé nyomtam,majd annyi tejet adtam még hozzá,folyamatos keverés mellett,hogy jó krémes legyen a püré.
Hozzávalók a fasírthoz ahogy Én csináltam:
1kg sertés darált hús
2 egész tojás
2 db zsömle
1 fej vöröshagyma
2gerezd fokhagyma
1 kis doboz gomba(én ahogy írtam gombapörköltből a maradékot tettem hozzá)
só,bors,pirospaprika
2 dl tej a zsömlék áztatásához
0,5 dl olaj
1 doboz sűrített paradicsom
10-15 dkg sajt
Krumplipüré:
1,5 kg krumpli
kb. 2dl tej
10 dkg teavaj
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)