Sajtos roló tortaSokan nem szeretik a tortát,vagy  az édes dolgokat,na nekik,hogy mégis ünnepi legyen a köszöntés, tökéletes megoldás egy ilyen sajtos roló torta,finom,és szerintem mutatós is. :)  A múlt héten kért meg egyik barátunk,hogy egyik kolléganőjét  szeretné valami sós torta féleséggel megköszönteni, nagy kedvence a sajtos roló ,így született meg ez a torta  :)
A recept semmi extra,a rolókat a szokásos módon leveles tésztából elkészítjük,én 2 csomaggal használtam ehhez a formához,ez egy 24 cm torta karika szükséges. A rolók előtt elkészítem a krémet: a tejben elkevertem a lisztet a tojássárgáját,majd elkevertem benne a reszelt sajtot,és addig főzöm amíg egy  sűrű pépes állaga nem lesz,ez kb. amíg nem kezd forrni, majd amikor kihűlt a krémünk ,akkor ízlés szerint sózott vajjal robotgéppel kihabosítom, hűtőbe teszem.
A leveles tésztát kinyújtom, lekenem a felvert tojással,és 1,5-2 cm csíkokra felszeletelem,1-1,2 cm átmérőjű zsírozott pálcára tekertem (ez nálam 16 cm hosszúra felvágott fatipliből készült :) ) ,mert szerintem a vékonyabb rolók mutatósabbak,mint a vastagabbak,(legalábbis itt a torta karikába ),majd 200 fokon 15-17 perc alatt megsütöm,és még melegen lehúzom a pálcákról ,amikor meghűltek, 7 cm hosszúságúra vágtam őket,és az elkészült krémmel megtöltöttem. Ahogy töltöttem, mindig annyival többet töltöttem a rolóba,hogy le tudjam ragasztani a tálcára. Elkezdtem a torta karikát körbe rakni,és úgy haladtam befelé,csak az alját ragasztottam le,hogy ha levesszük a karikát akkor egyesével lehessen elszedni a rolókat,ne legyenek összeragadva,a tetejére nem nyomtam krémet,mert azt csak akkor amikor levesszük a torta karikát a rolókról,én ebben az esetben másnap,mert addigra szépen odaragadt a tálcára,így már nem kellett félni,hogy összedőlnek,így a tetejüket habzsák segítségével megnyomtam a krémmel, a tetejére reszelt sajtot szórtam,és mehetett fel a masni körbe,kicsit macerás,de megéri   :) !

Hozzávalók:

2cs  leveles tészta

A krémhez:

35dkg  reszelt sajt + a tetejére kb 5-6 dkg
5dkg liszt
4tojássárgája
1 egész tojás a rolók lekenésére
2,4dl tej
12,5 dkg vaj-margarin
só ízlés szerint

5 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Látogatotság: