▼
Hatlapos
Egy nagyon finom süteményt hoztam, ma van a férjem szülinapja és azt kérte,hogy neki nem kell torta,inkább ezt a finom süteményt készítsem el neki,a recept egy idős nénitől származik,nagyon féltve őrzött recept volt ez neki,de végül is kiadta a féltve őrzött titkot :-). A krém teszi legfőképpen különlegessé,az is a zamatkávétól lesz olyan amilyen,(készítettem már más kávéval,de meg sem közelítette )meg a máz a tetején,így együtt nagyon nagyon finom :-)
Először a krémet készítem el.A tejet,15dkg cukrot,vaníliás cukrot,a vaníliát ,a rámát,és a lisztet egy vastag aljú edényben felkészítjük,jól összekeverjük,közben 0,5 l vizet felforraljuk, a zamat kávét leforrázzuk vele,hagyjuk egy pár percet,azután leszűrjük a kávét, a porcukrot megpirítjuk ,majd a leszűrt kávéval felöntjük,( vigyázzunk mert amikor beleöntjük a kávét elkezdd kifutni,úgyhogy apránként adagoljuk hozzá )és kevergetjük amíg a cukor teljesen felolvad,ha a cukor felolvadt,hozzáöntjük az edényben előkészített tejes masszához és sűrű krémmé főzzük,ha megfőztük, lehűtjük,és ezzel töltjük a lapokat.
Krém:
1,5 l tej
15dkg cukor
1cs vaníliás cukor
1ek vanília kivonat
25 dkg ráma
8 púpozott evőkanál grízes liszt
5ek zamat kávé
20dkg porcukor
0,5 l víz
Jöhetnek a lapok,egy tálban beleteszem a lisztet,a cukrot,sót,szódabikarbónát,és szárazon elkeverem,a tejet,a tojássárgáját is hozzá adom meg a zsírt is,és az egészet nyújtható tésztává gyúrom,ha hígnak találjuk akkor még lehet lisztet hozzá adni, 6 egyenlő részre osztom,és egy 30x 40 cm-es lisztezett tepsi hátulján 180 fokon 5-6 perc alatt megsütöm,és a lehűtött krémmel megkenem a lapokat,az utolsó lap tetejére megy a csokimáz.
A tészta hozzávalói :
60 dkg liszt( ha szükséges 5-6 dkg )
20 dkg zsír
20 dkg cukor
csipet só
1kk szódabikarbóna
2 tojássárgája
2dl tej
A vaj kivételével a hozzávalókat egy edényben felfőzzük,először a vízben a cukrot,majd a kakaót,és a végén a rumot,a tűzről levéve a vajat elkeverjük benne amíg teljesen elolvad,és már mehet is a sütemény tetejére ,szépen elsimítjuk egy kés segítségével.
Csokimáz:
4ek víz
6ek cukor
3ek kakaó
1ek rum
10 dkg vaj(jó margarinnal is,de vajjal finomabb)
Nagyon szép sütike, nem csodálom, hgy férjed kedvence! Boldog szülinapot az ünnepeltnek :)
VálaszTörlésBoldog szülinapot a férjednek:) Szuper süti lehet, csak sajnos itt zamat kávé nincsen.
VálaszTörlésBoldog szülinapot a férjednek! Micsoda szuper sütivel lepted meg ;)
VálaszTörlésNagyon, helyes, hogy a kívánt sütit készítetted el! Guszta lett igazán! .. Bizony ez már igen régi recept, anyukám is így készítette valamikor gyermekkorunkban. Én is csináltam már, de nem is emlékszem rá, hogy mikor.
VálaszTörlésMég nagyon sok boldog születésnapot kívánok a férjednek! :-)
Lányok,köszönöm szépen a dicséretet,és a jó kívánságokat,Margitka akkor Te tudod,hogy milyen fincsi :-)
VálaszTörlésTrollanyu,ellehet készíteni rendes kávéval is,vagy valami koffeinmenteset nézzél :-)
Finom lehet....
VálaszTörlésA receptje hasonlìt anyukàm "Magyarica pite"jèhez...
O is nagyon sok èvre rà adta ide a receptjèt..
Hát igen ,ezek féltve őrzött titkok :)
VálaszTörlésEzt a sütit nem lehet nem szeretni. :) nagymamám is így csinálta és nincs ünnep hatlapos nélkül :D
VálaszTörlés