Mézes krémes


Főzött csokimázzal leöntött tetejű


Olvasztott csokival leöntött tetejű

Húsvétkor szerintem elengedhetetlen sütemény  a mézes krémes,nem is maradhat el idén sem,sőt 4 adagot kellett sütnöm,így már lett is olyan ami fel lett szeletelve,így megmutatom,hátha valaki nem ismeri a receptet,és kedvet kap még így húsvét előtt hozzá:)
A tejet felforralom majd folyamatos keverés mellett hozzáadagolom a grízt ,és addig főzöm amíg be nem sűrűsödik,majd hűtőfolyadékba teszem.Közben elkészítem a lapokat.Egy edénybe a cukrot és tojást jól kikeverem,hozzáadom az olvasztott mézet,a tejet, a vajat és a zsírt,majd melegedésig főzőm kb addig míg a vaj és a zsír teljesen felolvad,majd egy tálba öntöm,és folytonos keverés mellett hozzáadagolom a lisztes,sós,szódabikarbónás keveréket,majd amikor már nem tudom keverni ,kézzel jól összegyúrom,a kapott tésztát,négy egyenlő részre osztom,30x40 cm-re nyújtom,és egy ekkora tepsi zsíros lisztezett hátulján 180 fokos sütőben 5 perc alatt megsütöm.A vajat,a porcukorral és a vaníliás cukorral kihabosítom,majd a meghűlt tejbe grízzel összedolgozom,és két egyenlő részre osztom .Megtöltöm a lapokat.Az elsőt grízes krémmel,a másodikat nem túl folyós lekvárral,a harmadikat szintén grízes krémmel,majd ráteszem az utolsó lapot.A tetejére csokimázat főzök,egy lábasba beleteszem a vizet a cukrot,majd elkezdem főzni,addig amíg a cukor elolvad,majd beleteszem a rumot,és a kakaót,majd összefőzőm,majd  lehúzom a tűzről beleteszem a vajat,majd addig kevergetem amíg a vaj teljesen elolvad, rácsurgatom,és egy kés segítségével szépen elsimogatom,majd mehet a hűtőbe,másnap szeletelem,gyorsan megpuhulnak a lapok,de ha több napig hagyjuk állni,még puhább,nagyon finom sütemény,ha még idő engedi,nem szabad kihagyni:)



Hozzávalók a lapokhoz:
60dk liszt
2tojás
18dkg cukor
2kk szódabikarbóna
3ek olvasztott méz
5ek tej
4dkg vaj
2dkg zsír
1 csipetnyi só

A krém:
8ek búzadara
8dl tej
25 dk porcukor
1ek vaníliás cukor
20dkg vaj

Egy fél üveg nem túl folyós lekvár,én sárgabarackot szeretem leginkább hozzá.

A máz:
4ek víz
6ek cukor
3ek kakaó
1ek rumaroma
10dkg vaj
Vagy 15 dkg csokoládé+3 ek olaj

10 megjegyzés:

  1. Hú, nagyon szépséges! Ha jól látom, ez olyan csokimáz, ami nem keményedik meg teljesen (úgy mint az olvasztott csokiból készült)? Finom lehet, csak félek hogy mi van, ha nem szilárdul meg és szétfolyik rajta?
    Anna

    VálaszTörlés
  2. Jutka köszönöm:)

    Kedves Anna!
    Igen ez nem keményedik meg,így nem is törik mint a csokinál,na és szerintem sokkal finomabb is,és nem kell félned,meg fog kötni a sütiden,és nem fog lefolyni,bátran elkészítheted:)

    VálaszTörlés
  3. Isteni !!!!!!
    Mentettem is a receptet. hátha............

    VálaszTörlés
  4. Imádom!! Mi is a búzadarásat szeretjük!

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörűséges krémesek, imádom!!! Most szívesen befalnám, nagyon guszta.:)

    VálaszTörlés
  6. Tökéletesek:) Imádom a mézes krémest, ha még lesz időm mindenképpen megsütöm:) Boldog, békés ünnepet kívánok Nektek:)

    VálaszTörlés
  7. Imádjuk! Gyönyörű szép lett! :)

    VálaszTörlés
  8. Ezt nagyon szeretem! Szuper lett a máz is! Tökéletes.
    Boldog ünnepet kívánok nektek! :)))

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm szépen lányok, a dicséretet is,meg a jó kívánságokat is,nektek is minden jót és szépet:)

    VálaszTörlés