▼
Sólet
Ma sóletet készítettem ebédre,nagyon régen készítettem már,és ettünk volna már nagyon:-). Anno gyerekkoromban a házban ahol laktunk, lakott egy zsidó néni, anyukám tőle kapta a receptet. Persze az eredeti recept ahogy Ő készítette, libahússal van, de én marhahússal szoktam készíteni .
A babot előző este beáztattam.Ma reggel a római tálat kizsíroztam, és elkezdtem a hozzávalókat lerakni benne. Egy sor bab, majd a tetejére gersli, apróra vágott vöröshagyma, fokhagyma, felszeletelt marhahús, és füstölt hús, egy kanál zsír, majd ismét egy sor bab, gersli, hagyma, fokhagyma, marhahús, füstölt hús, majd a végét babbal zártam, egy picit megsóztam, pirospaprikát szórtam rá, egy kanál zsír ment a tetejére, és felöntöttem vízzel, hogy ellepje, lefedtem, és ment a sütőbe, 3 órán át rajta volta tál teteje , az utolsó órában levettem a tetejét a tálnak,és úgy hagytam főni,hogy elpárologjon a felesleges lé,hogy jó sűrű szaftos legyen. A végén külön lábasban főtt tojást készítettem hozzá(a tojás házi nagymamám tyúkjai tojták:-) ). Odarakni nem sok munka, a sülési ideje sok, de megéri, mert nagyon finom étel:-)
Hozzávalók:
50 dkg bab
15 dkg gersli
40 dkg marhahús
25 dkg füstölt hús
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só, pirospaprika
zsír, víz
tojás
Nálunk főleg a férjem és a fiaim értékelnék. Ők nagyon szeretik a babos ételeket. Guszta így a tálalásod! Egy picit én is ennék belőle! :-)
VálaszTörlésDitta!Ma én viszem a tányérkámat!:-)Annyira jól néz ki, biztos nagyon, nagyon finom is volt.A gerslit én is szívesen használom.
VálaszTörlésEz most jól esne, igazi hóesésbe való kaja! :):)
VálaszTörlésilyent még nem ettem, de ennék. küldesz belőle?
VálaszTörléssajna akkora római tálat még nem láttam amelyben símán főzhetnék min. 6 személyre.
Még nem készítettem, de imádom
VálaszTörlésÉn se ettem még de így ránézésre bevállalnám!
VálaszTörlésNagyon guszta!:)
Nem ettünk mi sem, de biztos most már ki fogom próbálni! Nálunk is csülkös bableves volt a tegnap:)
VálaszTörlésRégóta készül erre az ételere, hogy én is elkészítem. A férjem már nagyon várja :) Guszta lett nagyon!
VálaszTörlésEz nálunk is nagy kedvenc.nagyon szeretjük!
VálaszTörlésNagyon mutatós lett, gratulálok:) Úgy látszik, most többen babban "utazunk", nálam babgulyás van:)
VálaszTörlésMegkostolnám én is, mert még ilyet nem ettem soha!
VálaszTörlésNagyon finomnak néz ki!
Nagyon guszta!!!! Még én sem ettem, de szívesen megkóstolnám.:) Lehet erőt veszek magamon és elkészítem a te recepted alapján.
VálaszTörlésMargitka nálunk mindenki szereti,már el is fogyott az összes:-)
VálaszTörlésNelli sajna elfogyott,tegnap még volt belőle ,látod nem figyeltem:-),na majd legközelebb!:-)
Pipacs,így van legfőképpen hideg időkben az igazi:-)
4Gyerek legközelebb küldök ígérem:-),hát az én rómaim kicsi lenne az tuti:-)
Bianka,mi is nagyon imádjuk:-)
Mary,nagyon finom kóstold majd meg:-),köszi.
Erus azt is szeretjük nagyon:-)
VálaszTörlésOtti,köszi,akkor tessék meglepni a papát:-)
Egy pici el is hiszem:-)
Gyöngyi tudjátok Ti is hogy mi a finom:-)
Juci,meg kell kóstolnod,nagyon finom:-)
Gizus,köszi,próbáld ki nem fogsz csalódni,a recept nagyon jó,eredeti,zsidó recept:-)